Aston Martin DBS Superleggera Concorde Edition

Sećate li se predivnog Aston Martin DBS Superleggera Concorde Edition izdanja koje je najavljeno prošle godine?

Pa, nakon malog odlaganja uslovljenog pandemijom korona virusa, prvih deset primeraka sišlo je sa proizvodne trake, a nama je dalo priliku da malo detaljnije zagledamo njihov izgled. Ovaj model u sebi spaja Vanquish S Red Arrows, Vantage sečiva i V12 Vantage S Spitfire 80 motor. Naručen od strane Aston Martin prodajnog salona u Bristolu, specijalno izdanje DBS Superleggera konstruisano je u saradnji sa British Airways kompanijom, kako bi se proslavila pedeseta godišnjica prvog leta čuvenog Konkorda. Model je predstavljen na 16.godišnjicu poslednjeg leta čuvenog aviona, dok se bristolski prodajni salon nalazi nedaleko od Konkord proizvodnje.

Kao što smo ranije pomenuli, Concorde Edition izdanje je ograničeno na deset primeraka, a sadrži dugačku listu specijalnih pogodnosti i dizajnerske detalje koje je kreirao Q by Aston Martin odsek. Gledano sa spoljne strane, sportski model specijalnog izdanja dobio je posebnu šemu boja inspirisanu liverijom British Airways kompanije. Telo modela finiširano je sjajno belom bojom, koja je kao kontrast dobila crni karbonski krov, pri čemu su spojler i zadnji difuzer dobili boje British Airwaysa, crvenu, plavu i crnu. Ako pogledate pažljvo, primetićete i siluetu Konkorda na krovu. Aston Martin logo finiširan je British Airways bojama, dok su stranice napravljene od aluminijuma. Pored toga, specijalno izdanje dobilo je British Airways Speedmarque logo u verziji od hroma na prednjim krilima, crnu Q by Aston Martin oznaku i autentični identifikacioni broj Konkord flote.

Unutar vozačke kabine možemo videti Concorde logo na sedištima, ‘sonic boom’ grafiku na uzglavljima od alkantare, i ‘match meter’ dezen na sunčanom viziru sa vozačke strane. Titanijumske pedale su napravljene od nekadašnjih Konkordovih kompresionih sečiva, dok bespoke patosnice u kombinaciji sa drugim detaljima finiširaju specijalne akcente. Mehanički gledano, Concorde Edition izdanje je nepromenjeno, pa ga pokreće isti 5.2 litarski twin-turbo V12 koji se nalazi u regularnom modelu, koji proizvodi 715 konjskih snaga. Moramo naglasiti da ovaj model od nula do sto kilometara na čas ubrzava za samo 3.4 sekunde, dok mu je maksimalna brzina 340 kilometara na čas. Britanska marka za sada nije otkrila cenu ovog modela, ali znamo da će deo zarade od prodaje ovih posebnih izdanja otići u humanitarne svrhe.