Apple konačno predstavlja svoj prvi automobil?

Da li se volan, točkovi i motor kupuju odvojeno?

Apple Car projekat je javna tajna, iako slavni tehnološki gigant ne želi da otkrije nijedan detalj o njemu, kao što je to slučaj sa svim drugim novitetima sa njihovim potpisom. Ipak, sa zahtevima za patentiranje koji se konstantno podnose, praktično možemo potvrditi postojanje tajne grupe inžinjera koji rade na Apple automobilu za svoje klijente. Interno poznat kao Project Titan, ovaj projekat autonomnog vozila započet je 2014.godine. Prošao je kroz brojne uspone i padove, koji su ga zamalo doveli do trajnog gašenja. Ipak, Rojters nam je u svom izveštaju otkrio da Apple planira zvanično lansiranje 2024.godine. Detalji o samom automobilu su prilično šturi, a britanska lizing kompanija, Vanarama, iskoristila je sve zvanične patente kako bi kreirala set digitalnih rendering ovog modela.

Ukoliko na prvi pogled pomislite da Apple Car koncept Vanarama kompanije deluje neverovatno slično Tesla Cybertruck modelu, niste usamljeni. Ipak, oba EV vozila imaju uglaste, oštre linije zajedno sa generalnim dizajnima koji su različiti u odnosu na tradicionalne automobile. Eksterijer je oslobođen “gužve” dok njegov dizajn deluje kao da je delo trenutnih dizajnera Apple telefona. Apple logo se može videti napred i nazad, sa točkovima koji su dobili sjajni finiš. Farovi i poziciona svetla su tanki i pokrivaju čitavu širinu prednjeg i zadnjeg dela automobila. Ono što je posebno interesantno, Apple dizajn dobio je prominentnu prednju rešetku hladnjaka, što nije nešto što očekujete od EV automobila.

Jedan od glavnih akcenata konceptra Vanarama brenda jeste “GlassHouse”. Ovaj automobil nema tradicionalne stubove kao svoj ram, već umesto toga ima stakleni element u kom se prednje i zadnje staklo, panoramski krov i prozori neprimetno spajaju jedni sa drugima. Beneficije ovakvog dizajna nude nesmetani pogled na okruženje, bez mrtvih uglova, zbog čega kabina deluje prostrani i prozračno. Ipak, nismo sigurni koliko je ovaj dizajn bezbedan i da li bi uopšte mogao da se registruje.

Dizajnerski koncept takođe predstavlja Apple automobil sa suicide vratima, što kabinu, zajedno sa izostankom B stubova, kabinu čini zaista pogodnom. Čitava kontrolna table je jedan gigantski ekran, što je pravac u kom se automobilska industrija već kreće. Model ima volan i džojstik u centralnom delu konzole, za koji ne možemo da odlučimo čemu služi. Prednja sedišta se mogu rotirati u potpunosti, što nam govori da će Apple automobil biti sasvim autonoman. Vanarama brend tvrdi da su njihovi stručnjaci kreirali ove renderinge maksimalno prateći patente koje je prijavio Apple, ali ne očekujemo da će njihov pravi automobil zaista izgledati ovako.

Luxury Experience