Zaboravite na 8K – Sony predstavlja 16k Crystal LED TV

Cena mu otprilike dotiče 5 miliona dolara.

Kada god da je predstavljen novi gogglebox, rutina je uvek ista: ekran postaje veći, rezolucija postaje bolja i dizajn postaje odvažniji. Zaista, brendovima je teško da se izdvoje u masi sličnih ponuda, osim ukoliko oni nisu Sony i njihov novi televizor veličine javnog gradskog autobusa u Njujorku i sa nečuvenim ekranom od 16K.

Ranije ove godine, kada je Sony predstavio kolosalni televizor od 63 stope - najveći 16K ekran ove vrste - imao je komercijalne bioskope u svojoj viziji. Ali, hej, zašto bi se samo bioskopi zabavljali? Juče je japanski tehnološki titan najavio da će Crystal LED sistem prikaza biti dostupan za kućnu instalaciju.

Najbolji deo? Sistem koristi modularnu tehnologiju što znači da može da primi gotovo bilo koju željenu veličinu i rezoluciju.

„Kristalni LED isporučuje kontrast od milion prema jedan, najtačniji nivo svetlosti, nisku emisiju toplote i kvalitet slike koji potpuno zadivljuje. Nudeći displej u modularnim konfiguracijama, potrošači sada imaju novu uzbudljivu opciju za prelazak sa kućnih projekcionih sistema i televizora sa velikim ekranom“, rekao je Majk Fasulo, predsednik i glavni operativni direktor kompanije Sony North America.

Mikro-LED tehnologija deluje poput OLED-a, ali moduli – od kojih svaki ima dimenzije 16 × 18 inča pri rezoluciji 360 x 360 sa tri sićušna LED-a po pikselu - mnogo su svetliji, proizvodeći 1.000 niti svetlosti iako su upola širine ljudske kose. Ekran takođe ima 99% crne površine za osiguravanje visokog kontrasta i visoke rezolucije; slike bez zamućenja, visoke brzine kadrova do 120p; i ugao gledanja od skoro 180 stepeni su samo deo ove ponude.

Kao što možda očekujete, ovaj model nikako neće doći jeftino. Iako Sony još nije objavio cene, svaki modul navodno košta oko 10.000 dolara. To znači da bi 4K jedinica (koja ima 72 modula) koštala oko 720.000 dolara, dok bi 16K ekran (sa 576 modula) mogao da košta i do pet miliona dolara. Ali, razmislite o filmskim kartama koje ćete uštedeti u bioskopu u svom domu…