Teslin humanoidni robot sada može da radi i jogu

Robot Optimus, koji razvija Tesla, unapredio je svoje veštine.

U novom videu koji je objavio Tesla, robot Optimus pokazuje kako može autonomno sortirati predmete po boji i raditi jogu. Robot, koji je prvi put predstavljen na događaju Tesla AI Day u avgustu 2021. godine, prešao je dug put od svog prvog javnog pojavljivanja, kada je jedva mogao da stoji na nogama.

Video, koji je postavljen na društvenoj mreži X (bivši Twitter), prikazuje robota Optimusa kako uzima kocke različitih boja i stavlja ih u odgovarajuće kante. Robot je takođe sposoban da se prilagodi „smetnjama“, kao što je osoba koja prelazi na njegovu putanju. Ovo dokazuje njegovu sposobnost učenja i prilagođavanja promenljivim uslovima. Nakon što završi zadatak, robot nastavlja da demonstrira svoju fleksibilnost i ravnotežu dok izvodi nekoliko joga poza.

Prema Tesli, Optimus robot pokreće ista neuronska mreža koja kontroliše njegove električne automobile. U opisu videa stoji: "Optimus sada može autonomno da sortira objekte. Njegova neuronska mreža trenirana je u potpunosti od početka do kraja. Pridružite nam se da pomognemo u razvoju Optimusa (i poboljšamo njegovu joga rutinu). Ovo je u skladu sa Teslinom ukupnom vizijom stvaranja autonomnih sistema koji mogu da odgovore na različite situacije.

Tesla još nije objavio kada planira da dovede Optimus robota na tržište ili u komercijalnu upotrebu. Ali Mask je rekao da bi robot, koji bi mogao da košta oko 20.000 dolara, mogao biti spreman za tri do pet godina. Cilj kompanije je da stvori „dvonožnog, autonomnog humanoidnog robota opšte namene, sposobnog da obavlja opasne, ponavljajuće ili dosadne zadatke“.

Ova demonstracija postavlja zanimljiva pitanja o budućnosti robotike i automatizacije. Ako robot može da se prilagodi intervencijama u stvarnom svetu da sortira predmete i izvodi joga poze koje zahtevaju složenu ravnotežu i fleksibilnost, koje bi granice mogle biti u budućnosti? Čini se da Tesla ne samo da oblikuje budućnost transporta, već i postaje pionir u novoj eri robotskih sposobnosti.

Luxury Experience