Tesla čipovi će biti pametniji od ljudskog mozga do 2033.

Verovali ili ne, prilično smo blizu tačke u kojoj računari postaju pametniji od ljudskog mozga…

Prema novoj studiji, Teslini kompjuterski čipovi će moći da izvrše više operacija od ljudskog mozga za nešto više od jedne decenije ako nastavi da razvija svoju tehnologiju istom brzinom. Studija kompanije Vanarama za lizing automobila otkrila je da Teslin novi D1 mikročip uspeva da izvrši 362 triliona operacija u sekundi. Radi poređenja, ljudski mozak je sposoban za jedan kvadrilion (1.000.000.000.000.000) operacija u sekundi. To znači da D1 mikročip već radi sa preko 36% kapaciteta ljudskog mozga.

„Ovi čipovi su bili ključni u Teslinim postojećim automatizovanim funkcijama vožnje, ali postoji mnogo više potencijala u narednoj deceniji“, saopštila je kompanija.

Tesla je predstavio D1 mikročip na svom događaju Dana veštačke inteligencije prošle godine. Novi čip je dizajniran posebno za veštačku inteligenciju i za njega se tvrdi da obrađuje podatke četiri puta brže od postojećih sistema, omogućavajući Tesli da svoj sistem samostalnog upravljanja dovede do pune autonomije. Studija je uporedila D1 čip sa komponentom Nvidia iz 2016. koju je Tesla ranije koristio. Vanarama je otkrio da je upravljao sa samo 12 triliona operacija svake sekunde, što je znatno niže nego kod D1 mikročipa. Ovo ukazuje na zapanjujuću stopu rasta od 486% godišnje u poslednjih šest godina. Na osnovu rasta Tesla čipova od 2016. do 2022. godine, kompanija je predvidela da će čipovi proizvođača električnih vozila biti inteligentniji od ljudskog mozga do 2033.

„Ne bi bilo ludo verovati da će tehnologija postati znatno pametnija od ljudi tokom našeg života“, rekao je Vanarama. "Mikročipovi su trenutno sposobni da rade na način na koji rade moždane sinapse, a istraživači razvijaju čipove koji su inspirisani načinom na koji mozak funkcioniše."

Studija je takođe tvrdila da će Tesli biti potrebno samo 17 godina da dostigne nivo zrelog ljudskog mozga od početka svog razvoja, mnogo ranije od stvarnog ljudskog mozga, kome je potrebno 25 godina da sazri. Mask je godinama upozoravao sve na opasnosti robota sa AI pogonom. Takođe je predviđao apokaliptične ishode kao u "Terminatoru". Ipak, Tesla sada razvija prototip humanoidnog robota nazvanog „Tesla Bot“.  

Luxury Experience