Novi iPhone modeli automatski pozivaju hitnu pomoć nakon otkrivanja saobraćajne nesreće

Kompanija Apple je na događaju Far Out predstavila mnoštvo novih proizvoda, uključujući iPhone 14, nove AirPods Pro slušalice, Apple Watch Ultra, najnoviji iOS 16 operativni sistem i  Apple Watch.

Ali, na događaju je najavljena jedna nova funkcija koja je odmah privukla našu pažnju. Kompanija sa sedištem u Kupertinu otkrila je da će sve nove verzije iPhone telefona i pametnih satova imati novu bezbednosnu funkciju pod nazivom “crash detection”. Proizvodi sa novom funkcijom će moći da detektuju saobraćajnu nesreću i automatski će obavestiti kontakte i službe za hitne slučajeve ako korisnik ne dodirne ekran u roku od 10 sekundi.

Prema Apple kompaniji, nova funkcija “crash detection“ dostupna je na čitavom asortimanu iPhone 14, kao i na novom Apple Watch Series 8, Apple Watch SE-u i potpuno novom Apple Watch Ultra. Apple kaže da bezbednosna funkcija može uspešno da identifikuje prednji, bočni, zadnji i prevrtajući sudar u većini popularnih tipova vozila.

Barometar registruje promenu pritiska u kabini, tipičnu za recimo prevrtanje automobila, dok GPS prati promenu brzine kretanja. Takođe, mikrofon može da registruje zvuke u kabini, karakteristične za saobraćajnu nesreću. Sa svim ovim podacima, algoritam je u stanju da “prepozna” da li je došlo da nezgode ili prevrtanja, tako da sam telefon poziva službe i hitne kontakte. Apple kaže da je algoritam testiran u više od milion sati stvarne vožnje i da je pratkično nepogrešiv. 

Čitav asortiman Apple proizvoda najavljen na događaju biće dostupan za kupovinu od 16. septembra.

Luxury Experience