Lenovo upravo predstavio prvi transparentni laptop na svetu

Više slika

Više slika

Prozirni ThinkBook je, nažalost, samo koncept u ovom trenutku.

Prvo su nas očarali prozirni televizori, a sada je na scenu stupio kristalno prozirni laptop: Izgleda da je transparentnost sledeća velika stvar u tehnologiji.

Lenovo je predstavio ono što tvrdi da je prvi transparentni laptop u industriji na Mobile World Congress događaju u Barseloni u ponedeljak. Sa nadimskom Project Crystal, novi ThinkBook ima 17.3-inčni mikro LED ekran koji je i bez ivica i proziran. Digitalna tastatura je takođe transparentna. Ova mašina nove generacije je samo koncept u ovom trenutku, ali ukazuje na budućnost prenosivih računara.

"Sa našim najnovijim hardverskim i softverskim rešenjima, uključujući futuristički koncept transparentnog displeja laptopa predstavljen na MWC, nastavljamo da pomeramo granice onoga što je moguće," izjavio je izvršni direktor Lenovo brenda, Erik Ju.

Laptop koristi istu mikro LED tehnologiju kao i prozirni Samsung televizor koja je debitovao na CES  sajmu ranije ove godine. Lenovo tvrdi da ova tehnologija nudi mnoge prednosti u razvoju prozirnih displeja. Najvažnije, ekran može dostići maksimalnu osvetljenost od 1.000 nita - otprilike dvostruko više od najnovijih Apple MacBook modela - kako bi se osigurala odlična vidljivost unutra i napolju. Takođe obećava visoku saturaciju boja i izuzetan kontrast. (Kako tehnologija napreduje, tako će se poboljšavati stvari poput tačnosti boja i propustljivosti.) Istovremeno, transparentnost omogućava ekranu da se neprimetno uklopi sa svojom okolinom.

Lenovo kaže da je najbolji deo novog ThinkPad modela njegova sposobnost da kombinuje virtuelno sa fizičkim pomoću "sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom". U osnovi, laptop može da snimi slike putem svoje kamere, a zatim da preklopi digitalne informacije na slike i prikaže ih na transparentnom ekranu.

Projekat Crystal će takođe uneti revoluciju interakciju i kreiranje, prema Lenovo brendu. Korisnici se mogu lako prebaciti između ekranske tastature i table za crtanje sa podržanom olovkom, što znači da možete preći sa kucanja na crtanje u trenu. Pošto je ekran potpuno vidljiv onima oko njega, ljudi takođe mogu da pregledaju vaš rad na sastanku, na primer. Lenovo radi na dodavanju neprozirnog sloja privatnosti na ekran koji bi korisnici mogli aktivirati za iskustvo sa više diskrecije.

Projekat Crystal je još uvek daleko od proizvodnje, ali pokazuje da transparentni trend dobija zamah. Ko zna, možda ćemo dobiti i prozirni pametni telefon.

Luxury Experience