IPod prve generacije prodat za 29.000 dolara

Redak iPod prve generacije, čuvan u originalnom pakovanju iz 2001. godine, prodat je za 29.000 dolara.

Uređaji prve generacije uvek se prodaju po izuzetno visokim cenama, a to je dokazala i prva generacija iPod uređaja prodata za 29.000 dolara preko kompanije Rally. Prema izveštajima, model iz 2001. još uvek je bio u originalnom pakovanju i kupili su ga roditelji vlasnika koji je u to vreme bio tinejdžer za 399 dolara u Apple prodavnici u njihovom rodnom gradu Planu u Teksasu.

"Nije bio siguran šta želi da uradi sa njim, pa ga je stavio na policu, a onda je neizbežno vreme prošlo", rekao je osnivač Rally kompanije, Rob Petroko. Vlasnik je naišao na istorijski komad, još umotan u originalnu plavu Apple Store kesu, dok je čistio njihov dom nakon očeve smrti. „To je zaista vremenska kapsula“, dodao je Petroko.

Rally, platforma poznata po tome što omogućava zajedničko vlasništvo nad jedinstvenom robom kao što su tehnološke memorabilije, organizovala je prodaju. U početku, vlasništvo nad iPod uređajem je podeljeno na 5.000 deonica, od kojih je svaka vredela 5 dolara, preko društva sa ograničenom odgovornošću (LLC) koje je formirao Rally, privlačeći raznovrsnu grupu investitora.

Neočekivano, privatni kolekcionar je u julu otkupio svih 5.000 akcija, obezbeđujući ekskluzivni posed nad ovom tehnološkom relikvijom.

Luxury Experience