Hyundai novi robot na četiri točka je dizajniran da nosi sve što želite

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai navikao je da pravi mašine koje se kreću, ali kompanija se sada bavi problemom mobilnosti u mnogo manjem obimu nego inače. Umesto novih automobila, na CES-u je ove godine najavljen robot na četiri točka po imenu MobED koji je dizajniran da nosi sve što želite - od paketa do ljudi.

MobED je dugačak 67 cm i širok 60 cm, sa četiri pneumatske gume koje se mogu kontrolisati nezavisno preko tri motora na kraju svake osovine. Njegova centralna platforma se može nagnuti u bilo kom smeru, omogućavajući MobED-u da drži robu na nivou kada se vozi gore ili dole rampom i da podešava ugao svog tereta (što bi bilo zgodno ako robot nosi kameru ili ekran).

Za šta će se tačno koristiti MobED je otvoreno pitanje. Hyundai uređaj naziva „platformom za mobilnost“, a zvanično saopštenje za štampu sugeriše da želi da proda MobED industrijskim partnerima koji će ga zatim prilagoditi za specifične slučajeve upotrebe. Cene su nepoznate, a sudeći po nekim blistavim video snimcima iz Hyundaija, robot će imati mnoge funkcije. MobED bi mogao da postane lični robot, na primer, kao Gitamini i koristiti se za nošenje paketa iz kupovine, a buduće verzije bi čak mogle biti dovoljno jake da nose ljude.

„MobED se može koristiti kao pokretni uređaj za starije osobe ili osobe sa invaliditetom kada je platforma dovoljno povećana da ljudi mogu da je montiraju“, navodi kompanija u saopštenju za štampu. „Može se koristiti i kao kolica ili vozilo za slobodno vreme. Robot ima maksimalnu brzinu od 30 km/h i može da vozi četiri sata sa jednim punjenjem.

Zanimljivo je da Hyundai nije jedini proizvođač automobila koji se bavi ovom vrstom generalizovane robotike. I Toyota i Honda ulažu velika sredstva u ovu oblast, razvijajući mašine koje bi jednog dana mogle raditi u staračkim domovima ili se koristiti kao uređaji za ličnu mobilnost.

MobED je samo najnoviji primer ovog trenda.

Luxury Experience