Hiperautomobili u svetu zvučnika

Na mnogo načina, mali svet luksuznih zvučnika, pararelan je svetu savremenih superautomobila…

U automobilskom realmu, dizajneri teže uspostavljanju novih benčmarka performansi kroz različita inženjerska rešenja, koristeći sve – od W16 do električnih motora, ili do sada neviđenih rešenja.

Dostizanje ultimativne reprodukcije zvuka i dalje ostaje neostvarivi cilj, ali kako bi mu se približili, dizajneri zvučnika su osmislili brojne načine “pomeranja vazduha”. Većina ovih dizajnera, čak i u svojim flagship modelima koji imaju petocifrene ili šestocifrene cene, koriste elektrodinamičke drajvere – kupe i magnete, kako bi reprodukovali čitav spektrum frekvencija. Drugi dizajneri idu stazom koja se ređe koristi i kunu se u planarne, trakaste, elektrostatičke i druge ezoterične dizajne.

Bez obzira na tehnologiju, cilj ostaje isti: postizanje ravnog odziva frekvencije, široke disperzije i instant odziv, uz održivu impedansu u zvučniku koji je dovoljno osetljiv da radi sa pojačalima od 100 watt ili manje. Pouzdanost je od esencijalnog značaja, dok estetska privlačnost takođe igra jednu od glavnih uloga. Kada ne reprodukuju vaše omiljene pesme, impoznatni par zvučnika mora privlačiti pažnju i dominirati okruženjem u kom se nalaze, kao glavni vizuelni element.

MC Audiotech kompanija bazirana u Pensilvaniji, osnovana je od strane veterana audio industrije, Marka Kontija, i dizajnera zvučnika, Pola Padoka, koji dele šezdeset godina iskustva. Sa cenom od 35.000 dolara po paru, njihovi Forty-10 statement zvučnici odgovaraju na sve naše potrebe. Njihov izgled je sasvim unikatan i osmišljen kao refleksija bezvremenskog stila.

Kao dvosmerni dizajn, ovi zvučnici poseduju dvostruko zaobljeni Spaced Array sa 10 WBLS provodnika, povrh baze u kojoj se nalaze dva pro-sound vufera od 18 inča, u zaštićenoj Folded Cube konfiguraciji. Novi zvučnici nisu nikako mali, niti lagani, a njihova kućišta su dostupna u varijantama furnira od kestena sa aluminijumskim detaljima i belom tkaninom ili javora sa crnim detaljima i braon tkaninom. Ipak, ono što se nalazi unutar kućišta, odgovorno je za pravu magiju koja se odvija kada oni emituju vaše omiljene pesme.

MC Audiotech Forty-10 izdanje nazvano je tako zbog deset WBLS provodnika, koji predstavljaju 40 godina razvoja za koji je odgovoran Padok. Kako dizajner objašnjava: “Moj originalni izum, patentiran 1985.godine, spojio se sa twin-cilindričnom dijafragmom, koju pokreće vertilakna petlja, između sistema dvostrukog magnetnog razmaka. Uređaj je komercijalno bio ponuđen od strane Linaeum Corporation u periodu od kasnih osamdesetih do kraja devedesetih. Impact Airfoil zuvčnik je kasnije koristio nešto drugačiji drajver sa jednom membranom, što je još jednom bio moj dizajn. Od tada, nastavio sam da razvijam i poboljšavam koncept, što je kao rezultat dalo WBLS provodnik, koji ima poboljšanu osetljivost i pouzdanost”.

WBLS ima spektar koji ide do 20k Hz, dok njegovi twin vuferi hvataju zvuk koji ide od 20 Hz do 100 Hz. Nominalna impedanca viših i nižih modula je 4 Ohma, dok je efikasnost svakog, 96 dB i 93 dB, što znači da će pojačalo od 15 watt uspešno upravljati ovim osegom.

Ljubitelji kvalitetnog zvuka će shvatiti odmah da je dualna amplifikacija jedan od glavnih potreba. Zbog toga, MC Audiotech poseduje hibridn pasivno/aktivni krosover kojim se “hrane” pojačala.