Tejlor Svift se zvanično pridružila klubu milijardera

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Koncerti pop zvezde uveliko povećavaju njen bankovni račun, ali utiču i na američku ekonomiju u celini.

Tejlor Svift je imala zaista sjajnu godinu. Pored uspeha njene turneje Eras i dokumentranog filma, pop zvezda se sada zvanično pridružila ekskluzivnom klubu milijardera, izvestio je Blumberg u četvrtak (26.10). Agencija procenjuje neto bogatstvo pevačice na 1,1 milijardu dolara, a taj novac skoro isključivo dolazi od njene muzike i nastupa.

„Svako partnerstvo i poslovni potez koji ona napravi deo je većeg, precizno strukturiranog plana“, rekla je za Blumberg Stejsi Džons, iz marketinške agencije Hollywood Branded. „Nije samo impresivno, već je maestralno ono što Tejlor Svift radi“, dodala je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Da bi došao do brojke od milijardu dolara, Bloomberg je samo pogledao imovinu i zarade koje su mogle biti potvrđene ili verifikovane javno, što znači da je to prilično konzervativna procena. Publikacija je takođe razmatrala porez na prihod, troškove proizvodnje, putne troškove i provizije plaćene ljudima iz njenog okruženja.

Najveće izvore prihoda Tejlor Svift ima od njenih koncerata i muzičkih albuma. Samo pesme koje je objavila od 2019. koštaju oko 400 miliona dolara. U međuvremenu, prodajom karata za koncerte zaradila je 370 miliona dolara. Ona zarađuje manje — iako i dalje značajan iznos — od platformi Spotify i YouTube (120 miliona dolara), pet nekretnina koje poseduje (110 miliona dolara) i honorara od prodaje muzike (80 miliona dolara).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

„Pored toga što je talentovana za muziku, Tejlor Svift je i veliki ekonomista“, rekla je za Blumberg Kerolin Sloun, ekonomista rada sa Univerziteta u Čikagu. Kako se ranije pisalo, pevačicin uspeh utiče i na gradove koje posećuje, kao i na američku ekonomiju uopšte.

Tokom njene nedavne turneje, gradovi su zabeležili povećanje prihoda širom sveta, pri čemu je Hjuston prijavio povećanje od 136% u odnosu na isti period 2019. godine, a Tampa je zabeležila povećanje od 26% u odnosu na pre dve nedelje i nakon koncerta Tejlor Svift. Ukupno su pevačicini koncerti dodali 4,3 milijarde dolara američkom BDP-u, prema procenama Blumberga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Ali, Svift još nije završila: ona još uvek ima još mnogo međunarodnih stanica na Eras turneji. Osim toga, stručnjaci za procenu muzike kažu da bi njen ukupan kapital mogao da vredi milijardu dolara.

Čini se da se najluđi snovi pevačice ostvaruju.

Luxury Experience