Zavirite u najnoviji i najluksuzniji hotel Dubaija

Više slika

Više slika

Atlantis the Royal je konačno otvoren i ispunjen brojnim luksuznim pogodnostima, uključujući i infiniti bazen dugačak 28 metara…

Nijedan grad neće bolje prikazati budućnost industrije gostoprimstva i dizajna od Dubaija, gde je građevina u obliku jedra, Burj al-Arab, postavila standard kada se radi o arhitektonski relevantim mestima za odmor. Ovaj hotel debitovao je 1999.godine sa milijarderskim cenama, a od tada, brojne, podjednako impresivne građevine otvorile su svoja vrata u Dubaiju i Abu Dabiju. Ipak, postoji samo nekoliko koje su vizuelno opčinjavajuće poput nove Atlantis the Royal na ostrvu Palm.

Otvoren prošle nedelje, ovaj hotel sa četrdeset i tri sprata nalazi se na kraju Palm ostrva, gledajući na Persijski zaliv, nedaleko od originalnog Atlantis Dubai koji je otvoren pre skoro 15 godina. Atlantis the Royal Resort & Residences sadrži skoro 800 soba za goste i 231 privatni dom u seriji ugaonih, geometrijskih kutija koje su poređane jedna na drugu, formirajući strukturu futurističkog izgleda. Dizajniran od strane globalnih vođa u svetu arhitekture, Kohn Pedersen Fox Architects, ovaj hotel je primamljivog izgleda, predstavljajući znak dizajnerskog i tehnološkog čarobnjaštva, smeštenog naspram mora.

“Suština Atlantis the Royal je u iskustvima koje ne možete doživeti na drugim mestima, a arhitektura nam zaista pomaže u ostvarenju naše misije”, izjavio je Tim Keli, upravni direktor Atlantis Dubai. Ukupno, ovaj hotel sačinjava šest tornjeva koje spaja infiniti bazen dugačak 28 metara, postajući tako nova ikona Dubaija.

KPF arhitektonski studio bio je gotovo neizbežan izbor za Kerzner International, kompaniju koja stoji iza novog i starog Atlantisa. Pored činjenice da potpisuju njujorški Hudson Yards projekat, LPF je takođe dizajnirao šest od dvanaest najviših tornjeva sveta, od Svetskog finansijskog centra u Šangaju, do Lotte svetskog tornja u Seulu. Ova firma je takođe veteran kada se radi o luksuznom hotelijerstvu, a odgovorna je za estetski inovativne posede kao što su honkonški Mandarin Oriental, Rosewood Hong Kong at Victoria Dockside i Rosewood Bangkok.

Prema KPF predsedniku i direktoru dizajna, Džejmsu von Klempereru, novi Atlantis bio je fokusiran na velike ideje. “Od nas je traženo da sanjamo velike snove tokom rada na ovom projektu. Da kreiramo nešto zaista unikatno i ikonično za Dubai – kada ga sada pogledam, oduševljen sam smelošću čitavog ovog poduhvata”, izjavio je on, dodajući: “Sa svojim vertikalnim uzdizanjem iskustava na otvorenom u bazenima i drugim okruženjima, dizajn je zaista markantan”.

Iako sasvim nov i originalan, dizajn novog Atlantisa je omaž originalnom koji se nalazi nedaleko od novog lokaliteta. Atlantis the Royal koristi sasvim moderni pristup klasičnim skulpturalnim tornjevima – naslagani individualni blokovi ispunjeni su svojim distinktivnim pogodnostima. Šest neponovljivih tornjeva spojeno je centralnim mostom koji je dugačak skoro 1200 metara. Unutar svakog bloka nalaze se otvori koji dodaju dubinu i intrigu generalnoj dizajnerskoj estetici hotela, dok istovremeno pomažu osvetljavanje ovog prostra iznutra. Rezultat: instant obeležje panorama Dubaija, koje je istovremeno sasvim jednostavno i nezaboravno.

“Građevina nema prednji ili zadnji deo zaista, što je neobično, a ovaj multi-direkcioni aspekt predstavlja sam po sebi specijalni aspekt dizajna”, izjavio je Von Klemperer. “Na ovaj način, strukture donekle igraju ulogu paravana, dozvoljavajući pogledima da lutaju na obe strane, dok su istovremeno reference paravana iz džamija i islamske arhitekture”, dodao je.

Sa cenom od 1.6 milijardi dolara, materijali koji su korišćeni za konstrukciju Atlantis the Royal su impresivne, poput kompletiranog projekta. Ovaj hotel koji je dugačak 457 metara dugačak i 167 metara visok, zahtevao je 100.000 kvadratnih metara stakla, oko 160.000 kvadratnih metara mermera i 220.000 kubnih metara betona za svoju izgradnju.

Veći deo ovih materijala korišćen je za Sky Bridge, deo hotela koji služi kao vizuelno, ali možemo reći i bukvalno sidrište čitavog ovog poseda. Sa dužnom od 1200 metara, most je zahtevao ozbiljne inžinjerske akrobacije kako bi bio postavljen na svoje mesto. Tokom izgradnje, podignut je do svog mesta krećući se oko 6 metara uvis po satu, uz pomoć čak osam hidrauličnih dizalica. Sada u potpunosti funkcionalan, ovaj most je dom za brojne restorane, lože, bazene i prostore za organizovanje događaja.

Poput ostatka hotela, kako Von Klemperer kaže, most “predstavlja veoma zabavno mesto koje treba videti, a koje je zaista ozbiljan poduhvat u svetu gradnje i arhitekture”. Sigurni smo da ćemo o njemu tek pričati, jer će vrlo verovatno postati obeležje ne samo Dubaija, već čitavog Persijskog zaliva.

Luxury Experience