U renoviranom hotelu Le Grand Controle možete istražiti najskrivenije kutke Versaja

Da li ste ikada ležali na kraljevskom krevetu i jeli autentične francuske macaronse?

"There is nothing new except what has been forgotten." - reči Marije Antoanete još uvek odjekuju pozlaćenim hodnicima Le Grand Controle.

Njeno gledište dokazuje transformacija ove istorijske zgrade koja se nalazi unutar kapija Versajske palate. Sačuvani su svi elementi i karakteristike sveta pre Francuske revolucije. Klasična muzika može se čuti u impozantnim dnevnim sobama, čije zidove krase portreti raznih francuskih uglednih ličnosti, a sav nameštaj datira iz 1788.

I dok mnoga mesta u Parizu, od čuvenih hotela sa palatama do Luvra, imaju svoje mesto u "knjizi istorije", samo Le Grand Controle može učiniti da se posetilac oseća kao da ulazi u bajku iz 18. veka.

Arhitekta Žil Arden Mansar, odgovoran za završetak Versajske palate, projektovao je Le Grand Controle 1681. godine. Prvobitno je to bila privatna kuća Pola de Beauvilliersa, službenika vlade pod kraljem Luja XIV. Postalo je sedište francuskog Ministarstva finansija tokom vladavine Luja XV i Luja XVI i nakratko je pretvoreno u bolnicu pre nego što je Napoleon tamo postavio svoju vojsku. Pre nego što je napuštena i pretvorena u prašnjavu kuću bila je to trpezarija za versajske oficire.

Od mnogih brendova koji su pokušali redefinisati Le Grand Controle, izabrana je LOV Grupa (matična kompanija luksuznog hotelskog brenda Airelles). Generalni direktor, Žulijen Revah, ovaj uspeh pripisuje pristupu klasičnom stilu i rafiniranoj restauraciji LOV Grupe, a ne potpunoj obnovi. Iako nije iznenađujuće da je više od 48 miliona dolara, potrošeno na petogodišnju obnovu, veliki deo je uložen u stručnjake, uključujući tim istoričara umetnosti i stručnjaka za restauraciju koji su savetovali LOV Grupu.

Elegantne, ali ne i razmetljive, 14 kraljevskih soba, od kojih je svaka dobila ime po ikoničnoj figuri iz prošlosti, crpe inspiraciju iz aristokratskih porodičnih kuća iz 1700. Na maštovite tapete Pjera Freja utiču zelene površine imanja sa cvećem, dok je apartman Neker, jedan od najvećih u hotelu, oda ministru finansija i političaru iz 18. veka Žaku Nekeru.

U hotelu se nalazi podzemni spa koji ima ne samo ručno oslikane murale i šahovsku tablu od mermera iz Karare, već i veliki bazen za ljubitelje plivanja. Više od 100 zaposlenih nose odgovarajuće prsluke i pantalone Mari-Frans iz Terre et Ciel, koja je takođe dizajnirala kostime za La Mamounia i Royal Mansour u Marakešu.

Svake noći, dok su carska vrata zatvorena za posetioce, gosti mogu da obiđu i istraže skrivene uglove hotela, poput svlačionica povezanih sa stanovima kralja i kraljice. Još uzbudljivija je poseta Dvorani ogledala, impresivnoj galeriji u kojoj su se odvijale neke od najvećih kraljevskih svečanosti i gde je 1919. potpisan Versajski ugovor.

U ovom hotelu ako poželite mogli biste nestati na „ilegalnom“ pikniku uz Veliki kanal ili leći na stari krevet uživajući u slasnim makaronsima Laduree u svojim privatnim prostorima. Bez obzira na to kako odlučite da provedete vreme proživljavajući priču, povratak u stvarnost biće pravo prilagođavanje.

Pogledajte više fotografija hotela u galeriji!