Hotel Dolli preispituje eleganciju Atine

Hotel Dolli prožima klasičnu grčku kulturu sa savremenim zaokretom...

Život u gradu se susreće sa grčkim spokojem u novom atinskom Dolli hotelu. Smešten u neoklasičnoj zgradi iz 1925. godine u srcu Atine, hotel ispunjen svetlom spaja klasične arhitektonske detalje sa originalnom umetnošću i savremenim dizajnom enterijera.

„Moja perspektiva je bila da ponovo osmislim privlačnost Atine i stvorim bazu za putnike koji ne samo da žele da vide najstariji grad od svih, već i da ga dožive“, kaže vlasnica hotela i kreatorka Mari Daskalantonakis o tome šta je inspirisalo dizajn. „Da hoda kroz njegovo srce, istražuje spomenike, oseti energiju i uživa u živahnosti. Lepota pomenute zgrade, koju je 1925. godine projektovao grčki arhitekta Andreas Kriezis (on je projektovao i zgradu grčkog parlamenta), postala je pokretačka snaga inspiracije za enterijere, materijale koje smo koristili, kolekciju umetnosti i dizajna koje su imale za cilj da predstave lik Dolli hotela.“

Smešten u Plaki, u neposrednoj blizini Akropolja, hotel ukazuje na svoje grčko nasleđe, od antikviteta iz 18. veka do drevnih motiva koji se nalazi u celom prostoru, a sačuvao i restaurirao ih je Andreas Kriezis. Savremeni dizajn, kao što je nameštaj po meri Pierre Augustin Rose, susreće se sa istorijskom umetnošću Pabla Pikasa i Žana Koktoa.

„Restauracija fasade je bila zahtevan proces, jer smo imali za cilj da odamo počast Kriezisovoj veličini i poklonimo dragulj Atini“, dodaje Daskalantonakis. „Veliki izazov je bio krov. Napušteni, zaboravljeni krov sa najspektakularnijim pogledom na Atinu: Akropolj i Partenon, spomenike poput Drevne Agore i kuće i zgrade iz 19. i ranog 20. veka na Plaki. To je jedinstven pogled na klasični svet, gde vreme staje.“

Ona opisuje izazov kao „Kako tretirati atinski krov i ne takmičiti se sa Akropoljom. Kako to uključiti u iskustvo gostiju i učiniti da ostane sa njima zauvek. Izazov je preuzeo Stelios Kois, istaknuti savremeni grčki arhitekta. On je prihvatio moju viziju i stvorio ono što je trebalo da postane restoran hotela Dolli. On je Atini dao skroman komad božanske arhitekture.“

Luxury Experience