Cagbalete Sand Clusters - projekat koji odmor podiže na novi nivo

Više slika

Više slika

Cagbalete Sand Clusters predstavlja novu održivu viziju eko-turizma, koja uzdiže lokalnu kulturu, fokusiranu na poljoprivredu i ribolov…

Želeći da stvori zajednicu koja podstiče ekologiju i neguje okolinu, Cagbalete Sand Clusters predstavlja dinamičan prostor kako za njegove stanovnike, tako i za turiste. Ovo mešanje je ključno za Filipince kao arhipelaga od 7.641 ostrva, gde svako dolazi sa svojim sopstvenim jasno definisanim kulturnim i prirodnim identitetima.

Dizajn istražuje urođene vrednosti lokaliteta i osećaj prostora u ovom projektu, ali kroz etičke načine razvoja. Projekat integriše programski i kulturni kontekst svoje lokacije u arhitekturu, koja je suštinski sistem jedinica, unapred izrađen set delova koji mogu rasti horizontalno ili vertikalno.

Klijent je želeo da stvori farme na parceli od 3,8 hektara na ostrvu Kagbalete, u provinciji Kezon. Sa radijalnim razvojem lokacije, kreiran je hiperbolični sistem klaster jedinica koji je inspirisan koralima, imajući u vidu bogat morski život i biodiverzitet ove lokacije.

Rezultirajuća struktura je kompleks sa mešovitom namenom: privatna porodična kuća i restoran koji se fokusira na upotrebu endemskih biljnih vrsta i uzgoj sezonskih kraba. Jedno od razmatranja je bilo da uzgoj kraba može pomoći u sprečavanju erozije zemljišta, odnosno u zaštiti postojećih biodinamičkih mangrova u regionu. Tim je takođe uveo lokalne mreže hapa u dizajn kao vrstu membrane koja se meša sa lokalnim peskom, zemljom i blatom, rezultirajući u novoj i lokalnoj patini, biofilnoj membrani koja stvara interesantan otisak sa hiperboličnim mogućnostima koje nudi.

Mreže hapa takođe funkcionišu kao 'veo' preko strukture, dok takođe igraju ulogu kreiranja neformalnih prostora spavaće sobe  za popodnevne odmore. Tako su skromne mreže hapa podignute izvan njenih utilitarnih korena; sada su i deo konstrukcione membrane strukture, alat za proizvodnju hrane i mreža koja olakšava svakodnevne aktivnosti stanovnika strukture, povezujući vreme, kulturu i prostor.

Projekat predviđa samoodrživu zajednicu poljoprivrede i zabave, gde se električna energija proizvodi pomoću posebno izrađenih solarnih suncobrana, a gde se prostori uglavnom hlade prirodnom ventilacijom. Cilj projekta je da izbriše granice između onoga što je prirodno i veštačko u ovoj strukturi, otvarajući je transformaciji tokom različitih godišnjih doba, kiše ili sunca. Takođe je prisutno wellness grotlo sa slanom vodom, zajedno sa bazenima sa blatom i za ronjenje gde korisnike čeka senzorno iskustvo. Noću, ovaj projekat zasvetli i transformiše se u svetlucavi prostor nalik na plankton sa višeslojnim galerijama, prostorima za izvođenje i funkcijom svetionika.

Luxury Experience