Svetlost u pokretu: priroda sugeriše ono što Platek tehnologija i dizajn nude

Više slika

Više slika

Inovativno razmišljanje o načinu na koji svetlost „prirodno“ interaguje sa svojim okruženjem, bilo da je reč o zelenilu ili arhitekturi, ukorenjeno je u DNK Platek i fokus je njegove proizvodnje spoljnog osvetljenja...

Upravo u prirodi, svetlost je sve samo ne statična: njene promenljive intenzitete možemo osetiti tokom dana dok se senke menjaju i tek kako prirodno svetlo prelazi u veštačko, dijalektika između svetla i senke postaje jasnija.

Transponovanjem ovih posmatranja i uz pomoć tehnoloških sredstava koja nas približavaju savršenstvu prirode, Platek je dugo radio na konceptu svetlosti u pokretu prema tumačenjima različitih dizajnera sa kojima sarađuje: prenosni uređaji sa ugrađenim baterijama koji šarmantno i intimno osvetljavaju stolove u barovima i restoranima ili opremljeni nosačima za vešanje i bezbroj drugih mogućnosti. Deliberatna spontanost gde svaki funkcionalni element postaje i dekorativni predstavlja osnovu jezika Platek dizajna.

Za DaBù inspiracija su stare modne lanterne predstavljene u osnovnim oblicima Eterea. Drevna sećanja ponovo isplivavaju u čistim i geometrijskim linijama stvarajući nematerijalni volumen napravljen samo od svetlosti. Sa efektom difuznog svetla, savršeno se uklapa u terase, vrtove i trijemove. Eterea, baš kao klasične lanterne, može biti postavljena na klupi ili podu. U verziji na baterije postaje ne samo element koji stvara atmosferu već i praktičan komad koji možete poneti sa sobom.

Za Marka Acerbisa, ikonični objekat koji inspiriše dizajn je, zanimljivo, noćna lampa sa abažurom od okrenutog farbanog aluminijuma. Mesh se tako pojavljuje kao idealno spoljno rešenje koje pruža otpornost na vodu i vremenske uslove, dok ga njegova visoka dekorativna privlačnost čini pogodnim i za unutrašnju upotrebu. Svetlost se difuzuje kroz male rupe probijene na površini abažura, stvarajući ugodnu atmosferu i jedinstveni efekat osvetljenja. Verzija na baterije postiže savršen balans između dekoracije i performansi osvetljenja.

Dizajner Mauricijo Kvargnale, s druge strane, polazi od geometrijskog oblika pronađenog u prirodi – šestougaonika – i razrađuje njegove prednosti u pogledu svestranosti upotrebe. Rezultat je Esagono koji ima linearni dizajn i šestougaoni oblik koji se može postaviti na bazi zidova ili živica, ali se takođe može koristiti kao vrtni klin ili fiksirati na zid. Esagono je takođe podesiv, stvarajući pun ili asimetrični efekat svetla. Dve različite dužine čine ga zaista svestranim i scenografskim osvetljenjem.

Luxury Experience