Verovali ili ne: ova stolica na rasklapanje prodata je za 8.5 miliona dolara

Ukoliko se radi o antikvitetima, komadima koji su pripadali Ming dinastiji i onima koji koštaju i po nekoliko miliona, kupci iz Hong Konga svakako obraćaju pažnju…

Već smo upoznati sa njihovom neiscrpnom ljubavi prema retkim stvarima iz imperijalnih era, a ako se jedan komad na bilo koji način može povezati sa dinastijom Ming, njegova popularnost probija sve granice. Svi uživaju u posedovanju komada istorije, a verovatno baš iz tog razloga, unikatna stolica iz sedamnaestog veka bila je glavni akcenat Christie’s Classical Chinese Furniture from Heveningham Hall aukcije.

Prošle nedelje u Hong Kongu, aukcija se održala gde je “veličanstvena i neverovatno retka Hunghuali Folding Horseshoe-Back stolica Jiaoyi koja datira iz sedamnaestog veka, s kraja Ming i početka Qing dinastije” prodata po pet ipo puta većoj ceni od procenjene, koja je napravljena pre aukcije. Jiaoyi stolice su od velikog značaja, jer ih je koristila imperijalna porodica i imućni ljudi iz gornje klase. Jiaoyi stolice su uvek rezervisane za najvažnije osobe u jednoj prostoriji, kako bi simbolizovale njihov status i rang.

Nakon prodaje po ceni od 8.5 miliona dolara, možemo slobodno reći da će ova stolica odmah postati najvažniji komad nameštaja u prostoriji jednog nadmetača iz Hong Konga. Kako saznajemo, nadmetanje za stolicu bilo je intenzivno i trajalo je čak deset minuta. Borba se odvijala između Či Fan Tsanga i Džulije Hu, a na kraju, stolica je otišla Tsangovom klijentu, koji je platio skoro sedam puta više od očekivane cifre.