SaloneSatellite slavi 25 godina povezivanja talenata, kultura i projekata

Više slika

Više slika

25. izdanje SaloneSatellite, najuticajnijeg događaja u sferi dizajna mladih, održaće se u paviljonima 5-7 na Rho Fiera Milano od 16. do 21. aprila, pružajući priliku za interakciju i diskusiju između mladih talenata i vodećih italijanskih i stranih kompanija koje vide događaj kao jedinstvenu priliku za uvid u razvoj budućeg dizajna...

Još 1988. godine, Salone del Mobile, proširivši se na nove paviljone Portello, zauzeo je čitavu teritoriju sajma Fiero Milano, dodavši paviljon 9, sa direktnim otvaranjem prema javnosti. Osmišljen je kao dodatni prostor za održavanje sajamskih događaja, ali posebno jedan novi poduhvat: SaloneSatellite, novi prostor kreiran da ugosti 65 mladih izlagača iz celog sveta i grupu međunarodnih dizajnerskih škola. Kako kaže katalog za prvo izdanje: "Pokrenuli smo SaloneSatellite jer verujemo u mlade ljude i u budućnost koju predstavljaju. Dizajn, sam po sebi avantgardan, vapio je za referencama i mestima za susrete. Gde bi moglo biti prikladnije za komuniciranje mladog dizajna od Salone Internazionale del Mobile?"

Ova vizionarska izjava namere i danas ostaje važeća, na 25. godišnjicu SaloneSatellite događaja, sa izdanjem koje okuplja oko 600 učesnika iz 37 različitih zemalja i 22 međunarodne dizajnerske škole i univerziteta iz 13 različitih zemalja. Tu su, prvi put, Prince Sultan University u Saudijskoj Arabiji, Beogradska poslovna škola i Akademija primenjenih studija umetnosti u Srbiji, Michael Graves College u Sjedinjenim Američkim Državama i Xi'An Jiaotong-Liverpool University u Kini. Takođe će biti predstavljena do sada neviđena saradnja između Comete u Komu i CMQ-a - Francuskog kampusa za zanate i kvalifikacije - na projektu koji će biti pokrenut na samom SaloneSatellite 2024, koji će biti domaćin za ovo izdanje u paviljonima 5-7 na Rho Fiera Milano.

"Neverovatno, 25 godina!" uzviknula je Marva Grifin Vilšir, osnivač i kustos SaloneSatellite događaja. "Čini se da mi je juče, nakon naših razgovora o mladim dizajnerima, Mantia Armelini - tadašnji izvršni direktor Cosmit, (Comitato Organizzatore del Salone del Mobile Italiano), organizacionog odbora Sajma nameštaja u Milanu - dao zadatak da organizujem događaj posvećen njima, u okviru sajma nameštaja." Od tada, ova bliskost sa preduzetnicima iz vodećih kompanija okupljenih na Sajmu nameštaja u Milanu postavila je pečat na plodne saradnje, postavivši desetine mladih dizajnera na njihove profesionalne putanje i ka međunarodnom priznanju.

Izložba u Trijenale Milanu predstaviće nam priču o ovom izvoru veza i otkrića. Izložba će biti uređena od strane dva stručnjaka koji su već proslavili i 10. godišnjicu (izložba Avverati - San ostvaren, Rho Fiero Milano, 2007) i 20. (SaloneSatellite 20 godina nove kreativnosti, Fabbrica del Vapore, 2017) sa Marvom Grifin Vilšire. Bepe Finesi, kustos, i Rikardo Belo Dijas, sa svojim studiom, dizajnirali su instalacije izložbe još od sada mitskog prvog izdanja. Ovo izdanje će biti otvoreno 16. aprila i trajaće do 28. aprila, nedelju dana duže od samog Sajma nameštaja u Milanu.

Kao i uvek, SaloneSatellite nagrada će se vratiti, sada u svoje 13. izdanje, kako bi nagradila i podstakla najzaslužnije dizajnere. Žiri industrijskih stručnjaka, kojim kao i uvek predsedava Paola Antoneli, viši kustos u Odeljenju za arhitekturu i dizajn u MoMA (Njujork), ocenjivaće konkurentne projekte izlagača iz 2024. godine, prikazane u izložbi unutar paviljona 5-7. Njihova imena biće objavljena tokom ceremonije koja će se održati u rano popodne srede, 17. aprila.

Kao deo potpuno preuređenog set-up-a, zahvaljujući saradnji sa Teckell brendom, biće kreiran i prostor za igru ping-ponga između bivših dizajnera SaloneSatellite i najnovijih učesnika. Ko će pobediti?

Luxury Experience