NAJSKUPLJI KOMADI NAMEŠTAJA NA PLANETI

Luksuzni komadi nameštaja, osim kvalitetom i unikatnošću, privlače svojom bogatom istorijom...

Krevet neograničen zakonima gravitacije, predstavlja pravu inovaciju na tržištu. Uz pomoć magneta, lebdi oko 1.3 metara od poda i podnosi do 2.000 kilograma. Holandski arhitekta Janjaap Ruijssenaars radio je više od 6 godina na tehnologiji. uz pomoć koje bi realizovao svoju ideju. Cena kreveta iznosi 1.6 miliona američkih dolara.

Najskuplji sto na svetu, prodat je u Filadelfiji na aukciji Kristija. Tuft sto, nazvan po svom dizajneru Tomasu Tuftu, krasi Rokoko stil, koji je nastao u Francuskoj u 18. veku. Najimpresivnija stvar u vezi sa ovim komadom je aukcijska cena, 4.6 miliona američkih dolara.

Najskuplju fotelju na svetu dizajnirala je Ajlin Grej izmedju 1917. i 1919. godine, pod nazivom “Dragons chair”. Pripadala je nepoznatom francuskom preprodavcu umetničkih dela, pre nego što je dospela u ruke Saint Laurena, osnivača istoimenog luksuznog brenda. Fotelja, umetničko delo irske dizajnerke prodato je u Parizu za neverovatnih 28 miliona američkih dolara.

Najskuplji komad nameštaja nije krevet, ni stolica, nego kabinet. Ovo remek delo pravljeno je 6 godina od strane 30 eksperta. Prvi put se pojavilo na aukciji 1990. godine, kada je prodato za 15 miliona američkih dolara. Svoj status je popravilo 2004. godine, kada je ponovo na aukciji prodato za 36 miliona američkih dolara.

Autor teksta: Miloš MASTILOVIĆ

Luxury Experience