Međunarodna izložba kupatila 2024: prilagođene, ekološki prihvatljive zone za wellness

Kao referentna izložba na međunarodnom nivou, bienalni događaj posvećen kupatilima ponosi se novim prisustvima i mnogim inovacijama koje uspešno spajaju funkcionalnost proizvoda i pažnju prema uticaju na vodu i troškovima energije sa hedonističkim i estetskim komponentama, a održaće se od 16. do 21. aprila u Rho Fiero Milanu, u paviljonima 6-10…

Sada u svojem 10. izdanju, Internacionalna izložba kupatila je rastući i dinamičan sajam koji je prepoznat kao vodeći međunarodni događaj za one koji su uključeni u opremanje kupatila, zahvaljujući sposobnosti da privuče sve glavne profesionalce - od arhitekata preko velikih kupovnih grupa i pojedinačnih trgovaca, pa sve do krajnjih korisnika. 180 izlagača učestvovaće na događaju, raspoređeni na 18.000 m2, predstavljajući najbolje od međunarodne proizvodnje - od nameštaja i dodataka do tuš kabina, sanitarnih uređaja i radijatora, slavina i opreme za kupatila i kade.

Noviteti na izložbi odražavaju kontinuiranu evoluciju ove posebne prostorije, koja postaje sve važniji deo domaćeg prostora, do te mere da je sada treća najviše dizajnirana i tražena prostorija od strane arhitekata i dizajnera. Ovaj intimni prostor predstavlja deo našeg doma u kom voda i rituali koji se sa njom povezuju, daju mogućnost da se povežemo sa svojim najdubljim bićem. Međutim, visok emocionalni i estetski koeficijent više nije dovoljan da ubedi kupce, bili oni profesionalci ili privatni; ovih dana glavni faktor koji je odlučujući prilikom kupovine je pridržavanje brenda eko-dizajnu i održivim principima, od nabavke sirovina do proizvodnje, gotovog proizvoda i njegovog održavanja sve do procesa odlaganja. Sve to takođe mora biti postignuto bez kompromisa na polju funkcionalnosti, kvaliteta i trajnosta.

Brendovi kupatilskog nameštaja već godinama investiraju u istraživanje i inovacije kako bi osmislili proizvode sa niskim uticajem na okolinu. To ih je navelo da dublje razmišljaju o otisku vode, o ciklusima proizvodnje i o materijalima, koji moraju biti reciklabilni i cirkularni. Sektor je sada naučio kako da poštuje svet u kojem živimo, sa proizvodima koji smanjuju otpad vode i energije, sertifikacijom kvaliteta, ekološkim i super-zdravim materijalima koji se lako održavaju, završnim slojevima na bazi vode, recikliranim proizvodnim otpadom, netoksičnošću i izdržljivošću postajući konkretna stvarnost.

Sada postoje pametne slavine koje omogućavaju savršenu regulaciju procenta tople i hladne vode ili koje dolaze opremljene dinamičkim regulatorima protoka koji omogućavaju 50% smanjenje potrošnje. Drugi sistemi olakšavaju upravljanje potrošnjom vode putem kontinuiranog praćenja i akustičnog signala koji upozorava na preterivanje, podižući svest korisnika o ovom prirodnom resursu. Takođe, tu su i bezkontaktne slavine i slavine koje nude (odgovornu) personalizaciju protoka, temperature i trajanja, kao i gotovo tržišno orijentisani projekti za ponovnu upotrebu: proučavaju se sistemi koji omogućavaju da se toplota proizvedena vodom skladišti i koristi za zagrevanje vode za sledeći tuš, bez daljeg gubitka energije. Čak i u sanitarijama najnovije generacije, izgled i dizajn se udružuju sa inovativnim tehnološkim sistemima za pažljivu uštedu vode. Umivaonici, strogo bez ivica, dizajnirani su da rade sa minimalnom količinom vode, sa kapacitetom za ispiranje od 4,5 litara i, u nekim slučajevima, samo 3 litra.

Pametna kupatila su sve aktuelnija tema: u ponudi su sistemi za aktivaciju i prepoznavanje glasa koji mogu da zagreju sedišta na toaletima, koji se mogu povezati sa uređajima ubačenim u sanitarije za medicinske analize, čiji rezultati se direktno pojavljuju na ekranu vašeg pametnog telefona, ili koji automatski regulišu protok vode i količinu svetla ili muzike u prostoriji; kade koje se same pune u odgovoru na unos sa pametnog telefona, dovodeći vodu do idealne temperature radi izbegavanja otpada, i ogledala koja se mogu povezati sa mobilnim telefonima.

Ako je personalizacija pobednička strategija za sve kompanije koje se bave kupatilima, tuševi, umivaonici i dodaci za opremanje potvrđuju opšti trend ka prilagođavanju. Integrisani sistemi sa skrivenim fiokama ili policama sa živim ivicama, ogledala i dodaci, koji se ponose prilagođenim i hi-tech rešenjima, i širok spektar završnih slojeva, sve su više traženi i za industrijsku proizvodnju. Tuševi postaju sve više bez ivica, sa staklenim panelima, nevidljivim nosačima i uvlačivim tuš kadama, u nivou sa podom. Takođe se mogu pretvoriti u stvarne mokre sobe, poput kupatila u spa centrima i luksuznim hotelima. Kade su samostojeće, sa pametnom kontrolom temperature i osvetljenjem koje kupatila pretvara u prave kućne spa centre. Radijatori postaju prave skulpture unutar prostora posvećenog blagostanju.

Što se tiče dizajna, poslednji trend nam predstavlja kupatila kao produžetke i integracije sa životnim prostorom, sa sistemima za odlaganje i nameštajem u oblicima i materijalima koji bi bili savršeno na mestu u dnevnim i spavaćim sobama. Postoji mnogo prostora za geometrije i, posebno, za zakrivljene i plastične linije i forme, u kombinaciji sa čistim, esencijalnim dizajnom koji ističe boje, materijale i teksture.

Luxury Experience