Legendarna Up fotelja posvećena ženama i životnoj sredini

Nameštaj i predmeti koji se mogu reciklirati i ekološki su prihvatljivi neprestano se proizvode jer je težnja za održivim dizajnom postala sve evidentnija i konkretnija.

Zato je, povodom Fuorisalone 2021, B&B Italia odlučio da vanvremensku ikonu predstavi u posebnoj verziji: čuvenu fotelju Up5_6 napravljenu u potpunosti od plute.

Prirodna i ekološka, pluta je bez sumnje 100% obnovljiv i reciklirajući materijal. Dobija se iz kore hrasta, lako se vadi bez oštećenja biljaka, koje se nakon devet godina (koliko je potrebno da se kora vrati) može ponovo „preraditi“. Osim što je održiva, pluta nudi i razne prednosti jer je lagana, fleksibilna, izdržljiva, laka za obradu, vodootporna, i hipoalergena (čak i bez obzira na njena termička i akustična svojstva).

B&B je stvorio novu verziju slavne fotelje Gaetana Pescea fokusirajući se na recikliranje polovne plute prikupljene iz škola u Italiji. Pluta, samlevena u granule i kasnije pomešana sa prirodnim vezivima, obrađuje se tehnikom oblikovanja, čime se stvara izdržljiva fotelja koja se može beskrajno reciklirati.

Dizajnirana od strane Gaetana Pesce 1969. godine, serija Up jedan je od najsenzacionalnijih simbola radikalnog dizajna, što ga je učinilo jedinstvenim u istoriji. Među komadima koji čine kolekciju, vijugava Up5, sa sferičnim i odgovarajućim Up6 pufom, zasigurno je najpoznatiji komad nameštaja u istoriji dizajna. Zamišljena kao metafora „žene sa loptom i lancem“, ova fotelja je napravljena kao počast ženama i godinama predstavlja osudu teških uslova žena u nekim delovima sveta. Danas se u ovoj verziji plute ovoj poruci dodaje još jedan odraz: ona razmatra planetu i deluje kao podsetnik da se brine o životnoj sredini.