Karim Rašid predstavlja OCEANA kolekciju nameštaja od okeanske plastike

Najpoznatiji svetski dizajneri se trude da spasu svet od zagađenja i ovih dana se fokusiraju na recikliranje okeanske plastike dajući joj nove oblike.

Ali, kada je u pitanju održavanje ravnoteže između forme i funkcije, nema boljeg od Karima Rašida, koji je često hvaljen kao „Princ plastike“ zbog svog neverovatnog rada sa ovim materijalom. Karim Rašid je nedavno predstavio svoju novu kolekciju OCEANA, koja je kreirana korišćenjem plastike iz okeana.

Karim je razvio OCEANA kolekciju u saradnji sa zajednicom Solaris. Smatrana ekološkim korakom ka holističkom dizajnu, OCEANA je deo UN-ovog projekta Circular Ocean Plastic „Closing the Loop“ koji se fokusira na prenamenu morskog plastičnog otpada koristeći najsavremeniju tehnologiju koja podstiče međusobnu saradnju.

Inspirisan programom, Karim je bio vođen da stvori skulpturalni, udobniji svet kroz pametnije ekološke materijale. Kolekcija se sastoji od nameštaja napravljenog od reciklirane okeanske plastike i 3D štampanja velikih razmera. Na prvi pogled izgleda kao da je nameštaj isklesan od ledenih blokova.  

Govoreći o projektu, Karim Rašid je rekao: „Jako poštujem Solaris i njihovu misiju, tako da razvoj objekata za brzu izradu prototipa ne samo da spasava Zemlju preko sakupljanja plastike iz okeana, već se i proizvodi na zahtev.“

Ostajući veran svojoj reputaciji, Karim Rašid je još jednom pokazao zašto je „princ plastike“ pretvarajući plastični otpad u potpuno nove predmete.