Između drveta, dizajna i ergonomije: Bross stolice

Više slika

Više slika

Udobne i sa vanvremenskim proverenim šarmom, stolice sa drvenom konstrukcijom kompanije Bross su savršene za unošenje toplote u bilo koji prostor...

Drvo, kao živi i večiti materijal, jedan je od najpopularnijih izbora za dizajniranje stolica, definišući njihov topli i udobni izgled, kao i njihovu estetsku svestranost, što ih čini idealnim za različite kontekste i projekte, kako u pogledu jezika, tako i namene. Specijalizovana za obradu ovog materijala sa zanatskom pažnjom usmerenom prema svakom detalju, kompanija Bross ga upotrebljava u kolekcijama Aretha, Baia, Nora i Yuumi, dizajniranim redom od strane Monike Armani, Marka Zite i Mihaela Šmita.

Stolice Aretha, dizajnirane od strane Monike Armani, karakterišu mekane i gostoljubive forme. Nogare, zaobljene i blago nagnute, izrađene su od punog drveta, prirodnog, obojenog ili mat lakiranog; sedište i naslon za leđa su presvučeni tkaninom ili kožom. U verziji sa naslonom za ruke, naslon za leđa deluje kao da se savija unazad kako bi sakrio gornji deo strukture koji je u nju umetnut, otkrivajući veliku pažnju usmerenu prema detaljima.

Čvrsta drvena struktura je srce stolica Nora, dizajniranih od strane Mihaela Šmita. Čitav koncept ove kolekcije se vrti oko ovog elementa, izrađenog sa pažnjom posvećenom detaljima. Zadnje nogare, od prirodnog ili obojenog jasena, produžavaju se da definišu donji profil okvira, uzimajući na sebe dekorativnu i funkcionalnu vrednost. Okvir, koji može biti presvučen tkaninom ili kožom, ukrašen je šavovima koji definišu sve delove.

Dizajnirana od strane Marka Zite, kolekciju stolica Baia karakterišu zakrivljene i obuhvatajuće linije. Nogare od čvrstog drveta, sa prirodnim ili lakiranim završetkom, i kružnog preseka, vertikalno se produžavaju na leđima i napred, ograničavajući naslone za ruke. Školjka stolice se sastoji od mekog sedišta i naslona za leđa koji se nastavlja sa obe strane na istoj visini, prošivenog horizontalno ili vertikalno u dve verzije koje nudi kolekcija, sa šarom različitih debljina.

U Yuumi, kolekciji kreiranoj od strane Mihaela Šmita, sve je osmišljeno tako da istakne zanatsku veštinu drvene strukture od jasenovog drveta: zakrivljeni drveni element sa dvostrukom funkcijom naslona za leđa i naslona za ruke, ergonomski prilagođava leđa. Struktura, u kombinaciji sa okvirom, stvara otvor na zadnjem delu sedišta, dajući mu lakoću. Rezultat je dinamična igra punih i praznih prostora koja stolicu čini drugačijom u zavisnosti od perspektive posmatrača.

Luxury Experience