FTK, Tehnologija za kuhinju 2024: Pametni ugradni kućni aparati u centru pažnje

Prirodni dodatak EuroCucina, izložbi koja nudi najbolje iz sveta kuhinja, FTK, Tehnologija za kuhinju predstaviće pametnu, odgovornu i inkluzivnu tehnologiju za održiviju budućnost od 16. do 21. aprila na Rho Fiera Milano, u paviljoni 2-4...

Nema sumnje - možemo očekivati sve više pametnih - i stoga odgovornijih - aparata, usmerenih na minimiziranje uticaja svakodnevnih kućnih aktivnosti na okolinu, koji će nam pomoći u poboljšanju našeg načina života i zdravlja. To će biti istaknuto devetim izdanjem FTK, Technology for the Kitchen, pratećeg događaja EuroCucina izložbe, koji je koncipiran kao odlična prilika za razmišljanje o ugradnoj tehnologiji i aspiratorima, predstavljajući inovativne proizvode, prototipove i koncepte onoga što će biti umetnost čuvanja i kuvanja.

Ove godine, tehnologija će nam pomoći da obavljamo ove zadatke najbolje što možemo, zahvaljujući kućnim aparatima koji će sarađivati i interaktivno delovati jedni s drugima i s ljudima, anticipirajući ili otkrivajući potrebe koje nismo znali da imamo. Kolekcije proizvoda - od onih za hlađenje i zamrzavanje do onih za kuvanje i isisavanje - ponudiće performanse poslednje generacije kako bi postigle najbolje moguće rezultate, minimizirajući potrošnju i povećavajući dugovečnost aparata. Ključni element biće efikasna ušteda energije ovih kućnih aparata i njihova sposobnost da učine zadatke efikasnijim i omoguće održiviju upotrebu od strane potrošača.

Ali to nije sve. Povezivanjem svih aparata u kuhinji i kući, veštačka inteligencija će imati vodeću ulogu, stvarajući totalno korisničko iskustvo. Videćemo aparate koji se fluidno i intuitivno povezuju jedni s drugima, pružajući informacije koje mogu biti obrađene i inkorporirane u različite softverske nadogradnje, stavljajući korisnike u centar procesa razvoja koji omogućava rešenja aparata da se prilagode zahtevima svakog pojedinačnog vlasnika. Pametni dom je sada stvarnost, garantujući interoperabilnost kućnih aparata: frižideri, pećnice, mašine za pranje posuđa, šporeti, čak i različitih brendova, postaju ekosistem kojem se može pristupiti s platformi i aplikacija na pametnom telefonu ili televizoru.

Videćemo frižidere koji automatski podešavaju temperaturu, sposobne da prepoznaju namirnice unutar njih i predlažu recepte, upozoravaju nas kada su proizvodi na izmaku ili kada ih nedostaje, zahvaljujući vizuelnom praćenju i, u nekim slučajevima, obaviće online kupovinu autonomno; takođe će biti sposobni da prate potrošnju električne energije i, opremljeni velikim ekranima, postaće centri zabave za celu porodicu povezivanjem sa svim društvenim mrežama i internetom. Kućni podrumi za vino, uz podršku specifičnih aplikacija, analiziraće etikete na bocama i predložiće optimalne uslove skladištenja i preporučiti kombinacije hrane. Pećnice će automatski birati najadekvatnije i nutritivno uravnotežene programe pripreme hrane; najpametnije će koristiti inteligentne algoritme kako bi omogućili savršeno i simultano kuvanje proteina i povrća na dodir dugmeta, ili izračunali optimalni nivo kiseonika za pravljenje hleba; frižideri i pećnice će "razgovarati" jedni sa drugima: prvi će identifikovati dostupne sastojke, a drugi će odabrati listu recepata za pripremu. Indukcijski šporeti će otkriti temperaturu tečnosti u posuđu kako bi je automatski regulisali i sprečili prolivanje, i isključiće se kada kuvanje bude završeno, obaveštavajući vas na telefonu ili televizoru. Ako dobijete telefonski poziv upravo dok mešate sastojke u šerpi, možete odgovoriti s ekrana šporeta koji je povezan s vašim pametnim telefonom. Mašine za pranje posuđa automatski će proceniti koliko deterdženta treba koristiti i omogućiti još manju potrošnju, prepolovljeno vreme rada, daljinsku kontrolu i ergonomski komfor.

Profesionalne veštine i multitasking će biti poboljšani prilikom čuvanja i kuvanja hrane koristeći iste tehnike i tehnologije kao i šefovi kuhinja sa Michelinovim zvezdicama. Videćemo kućne aparate koji poštuju i zadržavaju nutritivna svojstva, konzistencije, ukuse, boje i arome hrane, balansirajući temperature, vlažnost i snagu.

Ništa manje važan neće biti estetski sadržaj proizvoda izloženih: ergonomija, materijali, boje i lepota biće osnovne karakteristike ponuđenih rešenja, sve više usmerenih ka personalizovanom i prilagodljivom dizajnu kako bi ponudili potrošačima kućne aparate koji odgovaraju svakom mogućem zahtevu u pogledu ukusa i stila.

Luxury Experience