Eko-šik udobnost u stolici XOX

XOX  stolica, koju je osmislio pronicljivi dizajner Ksingčeng Zu, (Xingcheng Zhu), pojavljuje se kao promišljen odgovor na sveprisutnu upotrebu plastike, predstavljajući dizajn koji prepliće otpornost prirodnih materijala sa principima ekološke svesti.

Predivna stolica je svedočanstvo evoluirajućeg etosa dizajna, gde se privlačnost modernosti usklađuje sa nežnim zagrljajem prirode.

Zuova kreacija je oda kontrastima koji definišu naš svet: organsko naspram stvorenog, izdržljivo protiv prolaznog, taktilno protiv vizuelnog. To je komad koji privlači poglede, ne samo zbog svoje estetike, već i zbog priče – narativ brige, obzira i svesti. XOX stolica je harmonična kompozicija, sa drvenim osloncima u obliku slova X koji se uzdižu iz zemlje kao grane koje posežu za svetlom, držeći sedište u obliku slova O koje izgleda kao miran bazen u kom se oslikava nebo.

Ime „XOX“ odjekuje osećanjem ljubaznosti, poznatim znakom za beleške i poruke koje prenose toplinu i naklonost. Ipak, u Zuovom leksikonu predstavlja fizički oblik stolice - razigrani presek geometrije i emocija. Dvostruki drveni X i sveobuhvatno O sedište nisu samo strukturni elementi već simboli povezanosti, preplitanja ljudskog iskustva sa materijalnim carstvom.

Sedište – izdubljena sfera – inspirisana je prirodnim svetom, odzvanjajući nežnim, vijugavim krivinama koje se nalaze u toku reke ili krivudavom rastu grana drveta. To je dizajn koji se obavija oko onog ko sedi, nudeći zagrljaj koji govori o urođenoj ljudskoj žudnji za udobnošću i zaklonom.

U odabiru materijala, Zu spaja bezvremensku lepotu drveta sa inovacijom reciklirane PET plastike. Drvene nogare, sa svojim teksturama i nijansama, donose komad šume u savremeni životni prostor. U potpunoj suprotnosti, providno, reciklirano PET sedište nudi uvid u potencijal savremenih materijala. Ova jukstapozicija drvenih nogara sa čistim PET sedištem stvara dijalog između materijala, onaj koji govori o ravnoteži i koegzistenciji.

Zuova posvećenost održivosti prevazilazi izbor materijala. Sam proces dizajna bio je prožet metodologijama korisničkog iskustva, iterativnom putovanju prefinjenosti i savršenstva. Ovaj kontinuirani ciklus istraživanja i razvoja rezultirao je stolicom koja nije samo ekološki odgovorna, već i duboko naklonjena ljudskoj udobnosti.

U stolici XOX vidimo fuziju estetike i etike, dizajn koji spaja meke obline prirode sa uglađenim linijama modernosti. To je svetionik održivog dizajna, koji pokazuje da se predmeti koje svakodnevno koristimo mogu izraditi sa pažnjom prema životnoj sredini bez odustajanja od njihove vizuelne privlačnosti ili funkcionalne izvrsnosti. Kao komad nameštaja, stolica XOX nas poziva da preispitamo svoj odnos sa predmetima kojima odlučimo da se okružimo, podstičući da krenemo ka budućnosti u kojoj dizajn i održivost nisu u suprotnosti, već su utkani u naš svakodnevni život.  

Luxury Experience