62. izdanje Salone del Mobile.Milano ponovo pomera granice

Najpoznatiji i najveći sajam nameštaja, Salone del Mobile.Milano, obećava da će biti otvoreni ekosistem i savršeno iskustvo sposobno da poveže pripadnike dizajnerske zajednice iz čitavog sveta, ponudivši im mnoge vizije budućnosti...

Evolucija i inovacija su ključne reči za 62. izdanje Salone del Mobile.Milano, koje se sve više pretvara iz striktno sajamskog događaja u inkluzivni, vrednosni, odgovorni kontekst i tkivo, generišući odnose, narative i projekte relevantne za dizajnersku zajednicu tokom cele godine.

62. zdanje Salone del Mobile.Milano će se održati na Rho Fiero Milano od 16. do 21. aprila, ne samo vraćajući "lepe" i "dobro napravljene" proizvode na jednu od najvažnijih internacionalnih pozornica, već čineći to sa novim, hrabrim, doslovno "izvan okvira" pristupom, neophodnim uslovom za inovaciju i evoluciju, prihvatajući izazov koji je zahtevao viziju, slušanje, sposobnost analize, entuzijazam, radoznalost i dozu otpornosti i elastičnosti kako bi se doneli benefiti celom dizajnerskom sistemu s ciljem stalnog poboljšanja iskustva sajma. Sve to u kontekstu i za dobro ekološke tranzicije.

Rezultat ovog procesa je ponovno lansiranje optimizacije rasporeda i staza posetilaca na EuroCucina i Internacionalnoj izložbi kupatila, zahvaljujući doprinosu neurologije i usvajanju filozofije koja stavlja čoveka u centar pažnje; u pitanju je potpuna redistribucija paviljona s ciljem grupisanja izlagača po sadržaju i ciljnoj grupi posetilaca kako bi se pojačala vrednost i značenje njihovog iskustva. Sajam će tako postati izuzetna, bogata i multidisciplinarna kulturna ponuda tokom celog događaja, odnosno stalno evoluirajuća komunikaciona kampanja koja, koristeći veštačku inteligenciju, prati razgovore međunarodne dizajnerske zajednice. Saradnja sa Odeljenjem i Školom dizajna na Politehničkom univerzitetu u Milanu, u pokušaju da se prouči Salone kao ekosistem, istraživala je fenomen i njegov socijalno-ekonomski uticaj na region, dok će deo događaja biti i proslave povodom 25. godišnjice SaloneSatellite sa izložbom u Trienale di Milano koja prevazilazi tradicionalne izložbene kanone i biće veoma stvarna Wunderkammer objekata, prototipova, skica, priča, slika i svedočanstava.

Predsednica Salone del Mobile.Milano, Marija Poro, izjavila je: "Uhvatiti nove trendove, evoluciju celog sektora, uključujući i slušanje zajednica iz svih strana sveta, identifikovanje novih pristupa, metodologija i tehnologija, eksperimentisanje, biti na predvodnik: to je i dalje ambicija Salone del Mobile.Milano danas. Neurologija, veštačka inteligencija, novi formati i staze, jedinstveni ali rasprostranjeni kulturni projekat, koji obuhvata doslednost i multidisciplinarnost – sve to sačinjava ono što Salone danas predstavlja. Misli Davida Linča, instalacija Salotto NY koja nas vodi pod vodu, koristeći poeziju i brojeve da sagledamo stanje umetnosti u industriji kupatila. Onda tu su razgovori sa velikim brojem gostiju, uključujući dobitnika Pritzkerove nagrade Francisa Kerea i vizionarske performanse umetnika i dizajnera hrane: sve je osmišljeno da posetiocima i izlagačima pruži izuzetno iskustvo u pogledu sadržaja, a to je nemoguće replicirati bilo gde, osim ovde, na sajmu u Milanu. To je događaj koji se ne sme propustiti, iako nije ograničen na samo jednu nedelju, već se proteže tokom cele godine zahvaljujući pokretačkoj i inkluzivnoj snazi naše digitalne platforme."

Događaji 2024. godine okupiće više od 1.900 izlagača, uključujući 600 mladih talenata mlađih od 35 godina i 22 dizajnerske škole. Salone će kreirati svetove - Salone Internazionale del Mobile, Internacionalnu izložbu dodataka za opremanje, Workplace3.0, S.Project, EuroCucina sa FTK, Internacionalnu izložbu kupatila i SaloneSatellite - nudeći jednospratni raspored, estetske staze, iskustvene prostore i prostore za odmor i opuštanje koji će biti obnovljeni; biće održane konferencije i okrugli stolovi sa međunarodnim gostima, radionice o aktuelnim dizajnerskim temama i obrazovni sastanci za mlade ljude,  uz organizovanje imerzivnih i interaktivnih instalacija na specifičnim lokacijama za upoznavanje sa najsavremenijim dostignućima industrije ili razmišljanje o fizičkoj i emocionalnoj vrednosti enterijera. Salone del Mobile.Milano će takođe predstaviti umetničke performanse koji generišu vizije sutrašnjice; biće izgrađena kružna knjižara i arena, kao i nova dizajnerska biblioteka, a sve to s ciljem pružanja posetiocima mogućnosti za uzbudljivo, subjektivno i nezaboravno iskustvo tokom događaja, podstičući dijaloge i refleksiju.

Korak dalje je inovativna digitalna platforma koja se ažurira tokom cele godine i nudi podršku, podsticaj i inspiraciju za čitavu zajednicu, sa sadržajem koji se generiše zahvaljujući velikoj bazi podataka prikupljenih tokom proteklih izdanja sajma. Nova platforma ne samo što prati razgovore i trendove, već omogućava i proširenje mreže izlagača i posetilaca tokom cele godine, kao i pružanje podataka o kupovini i analizu tržišta, sa značajnim benefitima za sve uključene u dizajn i proizvodnju nameštaja, ali i za sve potrošače zainteresovane za kreiranje novih životnih prostora.

U saopštenju se dodaje: "Nikada nije bilo toliko važno ponovo se sastati, ponovo razgovarati, ponovo razmenjivati ideje, ohrabrujući dijalog, pokrećući refleksiju, okupljajući ljude sa istim ciljem,  pomerajući granice u korist bolje budućnosti. To je ono što želimo ostvariti u aprilu i tokom cele godine, ne samo kao događaj već kao proces, kako bismo iznova postali pravi protagonisti nove ere."

Luxury Experience