Zaista neobično kupatilo od 2.4 miliona dolara

Ovo je drugi put ove godine, da je bronzani nilski konj vredan više miliona dolara...

Tržište luksuza i aukcija se možda bori sa posledicama koje mu je naneo korona virus, ali apetit kolekcionara kada se radi o čudnim stvarima, i dalje je u porastu. Za glavni dokaz, ne morate gledati dalje od kupatilskog apartmana sa temom nilskog konja, koji je prodat po ceni od neverovatnih 2.4 miliona dolara prošle nedelje.

Nastao kao delo francuskog skulptora, Fransoe-Ksavijera Lalana, maštoviti trodelni set od bronze, nazvan Familie Hippopotames, prodat je kao deo Sotheby’s Important Design aukcije prošle nedelje u Parizu. Sve u svemu, ova aukcija, koja je uključivala pet komada sa potpisom Lalanea, zaradila je 33.6 miliona dolara.

Glavni deo aukcije svakako je bio trodelni kupatilski set koji se nekada nalazio u kući neimenovanog prodavca, na obali jezera Ženeva. Sa željom da oslika majku nilskog konja i njeno dvoje dece, svaka skulptura je drugačij, funkcionalni deo kupatila. Mama nilski konj se otvara i pretvara u kadu i umivaonik, dok njene bebe u sebi skrivaju toalet i bide.

Ono što je iznenađujuće, ovo nije prva Lalanova skulptura u obliku nilskog konja koja je pokupila svu pažnju na aukciji. U novembru prošle godine, barokna kada koju je on dizajnirao prodata je po ceni od 4.3 miliona dolara u okviru aukcije Christie’s.