VitrA predstavlja prvi reciklirani umivaonik na svetu

VitrA otkriva svoj reciklirani keramički umivaonik, napravljen od skoro 100 posto otpadnih materijala iz sopstvenog proizvodnog procesa.

VitrA kompanija je stvorila ono što opisuje kao prvi na svetu 100% reciklirani keramički umivaonik. Koristeći otpadne materijale, uključujući odbačenu keramiku, iz sopstvenog proizvodnog pogona brenda u Turskoj, inovativni novi proizvod je razvijen sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. Projekat naglašava posvećenost kompanije VitrA održivosti smanjenjem otpada, očuvanjem resursa i maksimiziranjem mogućnosti cirkularne ekonomije.

Dostupan u mat taupe i pet različitih oblika, novi dizajn je, kaže brend, samo početak kolekcije koja će sadržati dodatne proizvode i boje.

Testovi sprovedeni u okviru procesa evaluacije Life Cycle Assessment pokazali su da je upotreba otpadnih materijala u proizvodu dovela do skoro 30 posto smanjenja njegovog potencijala za globalno zagrevanje. Održivi proizvodni proces je rezultirao sa približno 5 kg uštede sirovina (poboljšanje od 36%) i smanjenjem potrošnje električne energije za 2,48 kWh (poboljšanje od 38%), zbog smanjenog oslanjanja na sirovine.

„Integrisanjem principa kružnog dizajna i inovativnih poslovnih modela, počeli smo da koristimo otpad iz naše proizvodnje keramičkih sanitarija“, kaže izvršni direktor VitrA kompanije Ozgen Ozkan. „Ovaj pristup nam omogućava da sačuvamo prirodne resurse, smanjimo uticaj na životnu sredinu i smanjimo emisije ugljen-dioksida, a sve to uz efikasnije upravljanje troškovima i materijalnim ograničenjima. Naš reciklirani umivaonik oličava našu posvećenost efikasnosti resursa, smanjenju otpada i snažnijoj kružnoj ekonomiji.“

VitrA sada istražuje dalje dizajne i primene za svoju inicijativu, od pakovanja do brendiranja, a sve zasnovano na upotrebi do 100 odsto recikliranih materijala dobijenih iz sopstvenog proizvodnog otpada.

Luxury Experience