Deji Plaza: Toalet u tržnom centru u Pekingu izgleda kao da je izašao pravo iz Velikog Getsbija

Priroda poziva posetioce na 6. sprat luksuznog tržnog centra Deji Plaza u okrugu Ksuanvu u Kini.

Tamo, novi javni toalet uvodi umorne posetioce u raskošno utočište ispunjeno biljkama sa sedam namenskih prostora za odmor i oporavak koje je dizajnirao X+Living iz Šangaja.

„Ovaj projekat smo osmislili u nadi da ćemo odati počast sve udaljenijem proleću u okviru trenutne ekološke krize“, kaže vodeći dizajner i osnivač X+Living kompanije, Li Ksiang.

Forme preuzete iz prolećne bašte - cveće, biljke, insekti - dodate su dizajnu sjajnog poda koji prvi put vidimo pri ulasku u hodnik toaleta, nazvan Experience Hall. Crno-beli oblici podsećaju na krila leptira, plafon je pozlaćen dizajnerskim detaljima koji podsećaju na pčele, a belo cveće izvire iz fontane u centru sale. Ksiang je koristio upečatljive zelene tapete, koje su prekrivene zlatnim drugim slojem. „Bogate“ palme i tropske biljke razigrano izranjaju, dok rasvetna tela inspirisana cvetovima obavijaju zidove poput biljaka puzavica.

Malo dalje unutra, gosti će stići do dnevne sobe, u kojoj se nalazi set sofa od pliša koje je dizajnirao X+Living da izgledaju kao buket rascvetalog cveća koji poziva sve da se odmore ili čak sačekaju prijatelja ili rođaka. Automatska vrata i zeleni mermerni lavaboi inspirisani baštenskim fontanama postavljeni su levo, kao deo krila koje obuhvata dečiju sobu i medicinsku sobu.

U sobi za negu, Ksiang je sakrio led trake oko plafona kako bi ublažio osvetljenje, sa ciljem da stvori opuštajuću atmosferu. Takođe je koristio kožu i drvo, zaokružujući sve ivice i uglove kako bi gosti bili bezbedni.

Salon je takođe i tačka razdvajanja muških i ženskih toaleta, koji su pametno obeleženi ružom i palminim listom na natpisnoj pločici i imaju 9 odnosno 16 kabina. U oba objekta se nalaze i svlačionice u kojima su za dodatnu udobnost dostupne male sofe i stanice za bežično punjenje!

Ksiang želi da se brine o potrebama ljudi, a velikodušna upotreba biljaka savršeno je usklađena sa ciljem stvaranja revitalizirajućeg okruženja. Dizajner se nada da će posetioci biti iznenađeni kada uđu u prostor, jer nikada ne bi zamislili da će naići na prostoriju nalik na baštu kada idu u toalet u tržnom centru. „Na kraju krajeva, moja jedina nada je da će, nakon uklanjanja ovog „sloja“ misterije, projekat postojati dugo vremena i postati bašta, odnosno „sklonište“, dostupno svakom urbanom posetiocu.

Otkrijte još fotografija najimpresivnijeg javnog toaleta u galeriji!

Luxury Experience