Zavirite u neobičnu ali luksuznu afričku vilu Naomi Kembel

Tokom svoje izvanredne 35-godišnje karijere, supermodel Naomi Kembel prelazila je staze, jurišala na modne piste i krasila bezbroj naslovnica časopisa.

Dok se većina njenih legendarnih partnera već odavno povukla, sa 50 godina Kembel je tražena kao i uvek. Nedavno je zatvorila Fendi reviju iz proleća 2021 u Palais Brongniart u Parizu, prvu koju je za slavnu rimsku modnu kuću kreirao Kim Džouns. Slike Kembel kako polako pleni pistom u uzvišenom srebrnom plaštu i odgovarajućoj imperijalnoj haljini zapalile su internet i ostavile malo sumnje da je ona i dalje jedan od najznačajnijih modela svih vremena.

Poslednjih godina postala je zaštitno lice Nars-a i pojavila se u reklamama Burberry i Saint-Laurent, omiljenom video snimku „Brown Skin Girl“ Beyoncé i Amazonovoj seriji modnih takmičenja Making the Cut. Na radost milenijalaca i generacije Z, ona je takođe stalno prisutna na društvenim mrežama, redovno ažurirajući svojih više od 10 miliona Instagram pratilaca o svakodnevnim dešavanjima iz njenog privatnog života.

Da, njen raspored je neumoljiv, ali posao je podgreva i nastavlja da joj donosi radost. „Prvo i najvažnije, nikad se ne oslanjajte na svoje prethodne uspehe, a meni se i dalje sviđa ono što radim“, kaže Naomi Kembel na pitanje o odbijanju da uspori. „Koristim sebe kao prolaz, konektor za podizanje i vođenje moje kulture na pravi put i pravac kojim oni treba da se kreću.“

Ipak, čak i ikonama je potreban odmor. Štaviše, kada je vreme da se potpuno isključi od stvarnog sveta, Kembel odlazi do svoje vile u mirnom primorskom gradu Malindi u Keniji. Sa pogledom na Indijski okean, njeno idilično skrovište predstavlja oličenje života u zatvorenom i na otvorenom. Više od 20 godina služilo joj je kao izabrano utočište od vratolomnog ritma njenog rodnog Londona i usvojenog Njujorka. Okupano prirodnom svetlošću i obasjano toplim zemljanim tonovima, oda je opuštenoj raskoši.

Kembel je prvi put posetila Malindi sredinom devedesetih, a nekoliko godina kasnije vratila se sa dugogodišnjim prijateljem, vlasnikom ovog kenijskog luksuznog odmarališta, u kojem se nalazi pregršt privatnih rezidencija. Nešto više od sata leta od glavnog grada Kenije, Najrobija, Malindi je odavno omiljeni lokalitet italijanskog džet seta.

Bazen sa slanom vodom koji se pruža na otvorenom od centra njene dnevne sobe idealan je za brzo jutarnje kupanje. Kada je model raspoložena za zabavu, dvostruke pergole sa zastorom služe kao savršen prostor za večere u porodičnom stilu. Zasvođeni katedralni plafoni i slamnati krov od makutija, napravljeni od sušenog lišća kokosove palme, omamljuju njen omiljeni prostor.

Preveliki lampioni Latika vise sa raftera koji potiču iz Maroka i Egipta i blistavi su onoliko koliko su veliki. Kembel uživa u kupovini nameštaja širom Afrike, ali je postigala veliki uspeh u Marakešu i Kairu. Senegal je, dodaje ona, još jedna lokacija koju treba posetiti kada je u potrazi za jedinstvenim blagom. „Senegal ima neverovatan nameštaj“, objašnjava ona. „Svaki put kada odem kupim nameštaj i samo ga pokupim i odložim.“

Za izvanredne drvene radove, Naomi Kembel ne mora da putuje daleko. „Mnogo drvenog nameštaja koji imamo u kući napravljen je na malindiju“, kaže ona. „Nekad smo imali radionicu u zadnjem delu kuće.“ Armando Tanzini, nagrađivani umetnik, dizajnirao je ručno izrezbarena drvena vrata koja prikazuju dvojicu muškaraca koji plešu u tradicionalnim svečanim haljinama. Oko kuće je postavljeno još Tanzinijevih dela, uključujući nekoliko velikih tabličnih mapa Afrike.

Neke od najlepših uspomena slavnog modela vezane su za Keniju: ručkovi na peščanim obalama usred Indijskog okeana, kampovanje sa nomadskim plemenom Samburu, letnji safari izleti… „Divno je doći u julu“, savetuje ona. „Sve životinje prelaze iz Kenije u Tanzaniju i vidite sve. To je neverovatno. To je kao da vidite kako National Geographic kanal ili časopis oživljava ispred vašeg lica.“