Zavirite u nekadašnju vilu Elenor Ruzvelt

Ovih dana, domovi sa takozvanim starim kostima, na Aper Ist Sajdu u Njujorku, zaista su traženi…

Štaviše, oni su još traženiji ako su bili u vlasništvu neke važne ili slavne osobe, a upravo to je priča vezana za kuću o kojoj vam danas pričamo, a koja datira s kraja 19.veka i nekada je bila dom prve dame Eleneor Ruzvelt. Sada može biti vaša po ceni od 16 miliona dolara.

U pitanju je jedna od samo nekoliko rezidencija koju je Ruzveltova nazivala svojim domom tokom života. Živela je u nekoliko različitih domova između 1953. i 1958.godine, posedovala je ložu na periferiji u kojoj se često odmarala. Ruzveltova je živela u prizemlju ove kuće od 1959., pa sve do svoje smrti 1962.godine.

Kako saznajemo, ovu rezidenciju je koristila kao mesto za odmor i za organizovanje zabava. Ovde je neretko pisala svoju kolumnu, nazvanu My Day, radeći za radnim stolok sa pogledom na ulicu. Naravno, u ovom domu je ugostila važne ljude, kao što su Džon F. Kenedi i Leonard Bernstin.

Prema navodima, dom su originalno dizajnirale arhitekte Albert Bušman i Gustav Dajsler 1898.godine, a on je i dalje samo jedan od nekoliko gradskih kuća koje je čuveni duo osmislio. Kuća koja meri oko 850 kvadrata, značajno je renovirana tokom proteklih nekoliko godina, tako da nije zaglavljena u prošlosti, kada se radi o tehnologiji i pogodnostima.

Sve ukupno, kuća ima šest spavaćih soba, pet ipo kupatila i pet spratova. Salon ima visoke plafone, stvarajući idealni ambijent za organizovanje elegantnih zabava. Kada se radi o eksterijeru, kuća ima baštu u svom zadnjem delu, kao i na krovu, odakle se pruža neverovatni pogled na grad. Spavaće sobe se nalaze na trećem, četvrtom i petom spratu, dok glavni apartman zauzima ceo jedan nivo.

Pogledajte više fotografija u galeriji.