Prodaje se bivša kuća NBA legende za 15 miliona dolara

Pokojna, velika košarkaška legenda Vilt Čemberlen je možda izgradio ovaj dom 1971. godine, ali više od pet decenija kasnije, duh sportiste se oseća unutar njegovih zidova obloženih crvenim drvetom.

Čemberlen je bio četvorostruki MVP najpoznatiji po mnogim sezonama koje je proveo igrajući za Los Anđeles Lejkerse i smatra se jednim od najvećih košarkaša svih vremena. Na vrhuncu svoje karijere, kupio je ovo zemljište od 2,5 hektara i angažovao je arhitektu Dejvida Riča. Izgrađen mešavinom crvenog drveta, stakla i prirodnog kamena iz susednog kanjona Buket, ovaj dom je pravi arhitektonski dragulj.

Dejvid Rič je nacrtao krug, pravougaonik i trougao na parceli od 2,5 hektara i pitao Vilta koji mu se od oblika čini najboljim i najudobnijim. Vilt se odmah osećao prijatno kada je zakoračio u trougao, i tako je nastao dizajn kuće.

Kuća se nalazi na vrhu brda u privatnoj slepoj ulici i okružena je visokim drvećem sa svih strana. Do kuće se dolazi stazom od kamena koja je okružena malim, slabo osvetljenim jezercima i vodenim objektima, a dočekuju vas ulazna vrata od 2.000 funti. Kada uđete unutra, naći ćete ono što je verovatno najupečatljiviji aspekt kuće: petospratni plafon. Čemberlen je želeo da se on i njegovi prijatelji osećaju prijatno kada uđu u njegov dom, pa otuda i veoma visoki plafoni u celoj kući.

Enterijere karakteriše arhitektura i dizajn inspirisan brutalizmom, oštri dodiri koji su dobro suprotstavljeni okolnoj prirodi i prirodnim materijalima poput crvenog drveta i kamena. Dnevni boravak sa ložištem je okružen prozorima tako da uvek možete zaviriti napolje. Tu je i bazen - koji se danas ne može ponoviti zbog građevinskih propisa - koji ostavlja utisak da dom lebdi na vodi.

Rezidencija od 940 kvadratnih metara ima šest spavaćih soba i osam kupatila. Dom je opsežno renoviran kako bi uključio savremenu tehnologiju i više pogodnosti. Nakon što ju je kupio 2009. za 6,5 miliona dolara, prethodni vlasnik je odlučio da ukloni neke od zanimljivijih karakteristika kao što su „igraonica“ obložena vodenim krevetom od zida do zida i plafon sa ogledalom, koji se može uvlačiti u primarnoj spavaćoj sobi. Novije sobe i karakteristike uključuju salu za medije i bilijar, teretanu, saunu od crvenog drveta i kuhinju na otvorenom, a tu je i ažurirana gurmanska kuhinja sa najsavremenijim aparatima.

Primarni apartman i kupatilo obuhvataju ceo drugi sprat, do kojih se dolazi preko jedinstvenog plutajućeg stepeništa, iz kojih se pruža još bolji pogled na planine, okean i rezervoar.

I dok je bilo nekoliko ažuriranja tokom poslednjih 50 i više godina, vizija Vilta Čemberlena živi i danas u ovom neobičnom domu koji će uskoro pronaći novog vlasnika.