Na prodaju vila italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija

Seoska kuća u kojoj je Đuzepe Verdi živeo 50 godina, stavljena je na prodaju, čime je okončana dugogodišnja svađa među naslednicima italijanskog kompozitora.

Vila u kojoj je Verdi živeo pola veka u vlasništvu je kompozitorovih naslednika, ali oni nisu našli zajednički jezik kada se radi o njenoj budućnosti. Pošto nijedan naslednik nema mogućnost da preuzme udeo onog drugog, biće stavljena na aukciju, čime je okončana 20-godišnja parnica između četvoro braće i sestara.

U početku su u vili živeli njegovi roditelji pre nego što se Verdi preselio sa svojom drugom ženom, Đuzepinom Streponi, 1851. godine, ostajući tamo do svoje smrti 1901. godine. Kuća je trenutno u vlasništvu četvoro braće i sestara koji su potomci Marije Filomene Verdi, kompozitorove rođake je sa svojom suprugom odgajio kao sopstvenu ćerku.

Međutim, u poslednjih 20 godina sudbina ove vile bila je neizvesna, jer se porodica sudskim putem borila za njeno vlasništvo. Niko od četvoro braće i sestara nije mogao da priušti kupovinu, zbog čega je doneta odluka o prodaji. Ujedno, unutar ove vile nalaze se neka od dela čuvenog kompozitora, njegove knjige, slike, nameštaj i druge stvari. Dok je živeo u ovoj kući, Verdi je stvorio neke od svojih najlepših opera, a u njoj je svoje mesto pronašao i bečki klavir, na kome je napisao opere Trubadur i Travijata. Prema pisanjima medija, vila će se uskoro naći na aukciji, pri čemu će italijanska država imati pravo preče kupovine, sa ciljem očuvanja nasleđa. 

Verdi je rođen u selu Ronkole u ​​pokrajini Parma. Sa 19 godina je želeo da se upiše na Milanski muzički konzervatorijum, koji danas nosi njegovo ime, ali nije primljen, navodeći da je prestar i da ne zna da svira klavir. Verdi je stoga morao privatno da stiče svoje znanje od maestra Vinčenca Lavinja. Ostao je u Milanu i počeo da se upoznaje sa italijanskim muzičkim pozorištem.

Kasnije je se proslavio u milanskoj Skali sa svojom prvom operom, Oberto, 1839. Posle duže pauze, ponovo je počeo da komponuje operu. Sa 28 godina napisao je još dva remek-dela, Otello (1887) i Falstaff (1893).