Mark Zakerberg gradi jednu od najvećih kuća u SAD

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Veći od Central parka, njegov havajski kompleks imaće nekoliko vila, podzemni bunker i, iz nekog razloga, selo i 11 kućica na drveću povezanih konopčanim mostovima...

Kada je reč o milijarderima, veličina je bitna. Kako drugačije objasniti njihovu opsesiju velikim kućama i velikim brodovima? Ken Grifin, rodom sa Floride, planirao je da izgradi drugu najskuplju kuću na svetu u Palm Biču, vrednu 1 milijardu dolara. Sada, šef Meta, Mark Zakerberg, privlači pažnju iz istog razloga - gradi jednu od najvećih kuća u istoriji SAD, Koolau Ranch. Osnivač Facebooka poseduje preko 1500 jutara na Kauaiju, poznatom kao  Ostrvo Vrt" zbog svojih obimnih tropskih kišnih šuma. Sa neto vrednošću od 121 milijarde dolara, spreman je da pretvori planove u akciju sa projektom vrednim 270 miliona dolara koji će uključivati nekoliko vila, čitavo selo i 5000 kvadratnih stopa podzemnog bunkera za posed.

Čovek koji nosi samo sive majice, dukseve i farmerke će potrošiti pozamašnu sumu novca na nešto što se može nazvati jednom od najvećih ličnih konstrukcija svih vremena. Prostrani, samoodrživi kompleks, prostirući se na najmanje 5700 kvadratnih metara, imaće dva rezidencije sa 30 spavaćih soba, bazenima, saunama, konferencijskim salama i bibliotekom. Na vrlo tajanstven način, poput Džejmsa Bonda, kuće će biti povezane uz pomoć podzemnog tunela. Veliki zvučno izolovan bunker će imati dnevni boravak, biblioteku i izlaz za bekstvo, sve od metala i betona, prema NYmag. Ako bunker zvuči bizarno, šta mislite o mreži od 11 kućica na drveću povezanih nizom konopčanih mostova? Da li je to za decu milijardera ili za njih same, nije jasno.

Zakerbergovi i njihovi gosti nikada ne moraju da brinu o odlasku, jer će posed imati sopstveni izvor vode i hrane. Pored neverovatnih gostinjskih kuća, tu su fantastični sadržaji kao što su teretana za najjačeg CEO-a Silicijumske doline, sauna, nekoliko bazena, hidromasažna kada, bazen za hladan uron i teniski teren.

Iako ovaj havajski luksuzni projekat zvuči kao san, već je prožet noćnim morama. Online peticija zahtevala je od Zakerberga da prestane sa "kolonizacijom" ove države, sa preko 1 milion potpisa. Međutim, to nije zaustavilo tehnološkog tajkuna da kupuje zemljište na obali, koje je dostiglo dimenzije dva Central parka.

Zakerberg je imao spor sa komšijama 2016. godine kada je izgradio zid oko svog imanja kako bi smanjio buku sa auto-puta. Ovaj zid je blokirao pristup plaži Pila'a za lokalno stanovništvo. Incidentu je usledila još jedna nevolja gde je Zakerberg podneo tužbu protiv porodica koje su tvrdile da imaju vlasništvo nad parcelama unutar njegovog imanja. Milijarderski par planira da proširi poljoprivredne, stočarske, konzervacione i radove na zaštiti divljih životinja na svom imanju, ali za lokalno stanovništvo to nije ništa drugo do neo-kolonijalizam.

Luxury Experience