Pogledajte kako izgleda stan Kejt Midlton i princa Vilijama

Posle Bakingemske palate, Kensinghton, dom princa Vilijama i Kejt Midlton, je verovatno najpoželjniji dom u Londonu.

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža žive u apartmanu Kensington palate 1A sa svojom decom i može se nazvati „stanom“, ali to je zapravo četvorospratna kuća sa baštom i prostorima koji se uklapaju u modernu palatu.

Par je izabrao Kensignton za stalno prebivalište svoje porodice pre venčanja, isključujući palatu Sent Džejms u kojoj živi princeza Ana, kao i druge kraljevske rezidencije. Bio je to kraljičin svadbeni poklon paru, koji je pre nego što se preselio tamo izvršio veliko renoviranje kuće.

Spoljašnjost palate koja je bila rodno mesto kraljice Viktorije ostala je ista. Impresivnu fasadu od crvene cigle iz 17. veka dizajnirao je arhitekta Kristofer Ren, koji je takođe projektovao i katedralu Svetog Pavla. Kensighton je prvobitno bila manja kuća, ali su kralj Vilijam i kraljica Meri naložili Renu da je proširi i pretvori u palatu.

Jedan od razloga zašto je Kejt odabrala Kensington palatu bio je zbog njegovih prelepih vrtova. Vojvotkinja od Kembridža, koja voli baštovanstvo, želela je privatnu baštu koja obuhvata mnogo različitih prostora, sa različitim cvećem i estetikom. Unutar bašte, zapravo, nalazi se i igralište za decu.

Porodični stan u Kensingtonu ima preko 20 soba. Pored dve banket sale, kancelarije i svečane trpezarije, kuća ima tri kuhinje, jednu samo za porodicu i dve kuhinje za osoblje. Postoje dve glavne spavaće sobe, ali Vilijam i Kejt su odlučili da spavaju u istoj prostoriji. Pored toga, tu su još tri spavaće sobe sa kupatilima.

Stan sadrži teretanu, lift i dve dečije sobe, jednu za  spavanje i drugu koja služi za igru. Na jednom spratu se nalazi devet soba za osoblje, dadilje, spremačice i batlere. Na svakom spratu postoji soba za sigurnosne kamere.

Obnova kuće koštala je oko 4,5 miliona dolara i završena je 2013. godine. U toku radova renovirana je instalacija i vodovod u kući i postavljeni su ekološki sistemi grejanja i izolacije, o trošku države.

Kuća je prvobitno imala 30 soba, ali par je više voleo da otvori neke prostore kako bi ih učinio modernijim, a da ipak zadrže klasične elemente na zidovima. Par se obavezao da svojim novcem plati troškove uređenja enterijera.

Kejt Midlton je unajmila dekoratere da pomognu u renoviranju, ali je konačne odluke donosila ona sama. Vojvotkinja je ukrasila kuću umetničkim delima iz kraljevske kolekcije i kombinovala ih sa nekim jednostavnim ukrasima koje je pronašla u prodavnicama kao što je IKEA. Naime, par obožava skandinavsku estetiku, zbog čega su za dečije sobe odabrali mnoge komade nameštaja iz poznate prodavnice.

Ulaz u kuću je tradicionalan, ali i elegantan sa kitnjastim gipsanim plafonima i crno-belim kamenim podovima. Ulaz takođe ima velike prozore sa pogledom na baštu i otvorene kamine. Među dekorativnim elementima kuće nalazi se persijski tepih od 50 hiljada dolara koji krasi ulaz i dva jednostavna tepiha od 100 dolara koje je Kejt odabrala za sobe.

Boje koje dominiraju u stanu, kao što je prikazano na fotografijama koje se s vremena na vreme objavljuju na Instagramu ili iz zvaničnih poseta značajnih ličnosti Palati, su neutralne, bež i zemljane nijanse sa cvetnim dodirima na tkaninama i jastucima. Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža ukrasili su svoj dom porodičnim fotografijama i slikama dece, dok je kancelarija para, koja se nalazi u delu gde je nekada bio stan princeze Dajane, uređena u diskretnijoj paleti boja.