Da li je ovo privatna Putinova palata?

Godinama, u Rusiji cirkulišu glasine o ogromnoj palati, čija veličanstvenost može biti pravi rival rezidencijama careva…

Navodno, ova rezidencija napravljena je za predsednika Rusije, Vladimira Putina, u južnom delu zemlje. Duže vreme u javnosti nije bila dostupna nijedna slika ovog zdanja, a sada po prvi put imamo priliku da vidimo kako ona zapravo izgleda. Nalazi se blizu Praskoveka u Krasnodaru.

Fotografije koje su isplivale slikane su iz vazduha, a delo su aktivista ruske opozicije, koji su želeli da prikažu glomaznost ovog kompleksa od nekoliko hiljada kvadratnih metara, na imanju od 67 hektara, sa pogledom na Crno more, predivnim baštama, parkovima, fontanama, bazenima, heliodromima, sportskim terenima i malim kompleksom koji je namenjen osoblju koje održava čitav posed.

Aktivisti tvrde da, iako je ovaj posed registrovan kao hotel u razvoju u javnoj arhivi, konstantno prisustvo garde iz ruskih bezbednosnih službi, kao i sumnjivi tragovi raznih papira vezanih za ovaj posed, otkrivaju pravog vlasnika.

2010.godine, Sergej Kolešnjikov, biznismen i bivši Putinov saradnik, objavio je otvoreno pismo upućeno tadašnjem predsedniku Rusije, Dmitriju Medvedevu, tvrdeći da je palata o kojoj govorimo izgrađena upotrebom novca iz državnih fondova, kao i od sredstava koji potiču sa različitih off-shore bankarskih računa.

Navodne fotografije ove palate tokom njene konstrukcije prvi put su se pojavile na ruskoj verziji WikiLeaks sajta pre šest godina. Sada, fotografi koji su se dokopali prilike da je fotografišu predstavili su nam i njen klasični, luksuzni enterijer, sa pozlaćenim dekorom i oslikanim plafonima. Kolešnjikov ovu vilu opisuje kao modernu verziju vile Cara Petra Velikog, a njena procenjena vrednost je veća od milijardu dolara.

Ipak, nismo sigurni da li je za verovati da je ova vila zaista u Putinovom vlasništvu, ili je ovo samo još jedan u nizu pokušaj opozicije da naruši njegov kredibilitet. Iz Kremlja, zvaničnici konstantno demantuju glasine da je ova vila izgrađena za trenutnog predsednika, koji se skoro našao na listi deset najomiljenijih ljudi čitavog sveta

Šta vi mislite?

D.Ć.