Boris Džonson kupio istorijsku vilu staru 400 godina za 4,3 miliona evra

Priča se da je Boris Džonson novi vlasnik 400 godina stare britanske vile. Prema nedavnim izveštajima, bivši premijer Britanije kupio je istorijski Brightwell Manor za 3,8 miliona funti.

Prošle nedelje, 22. marta, Boris Džonson, bivši britanski premijer, pojavio se na televiziji u unakrsnom ispitivanju od strane odbora za privilegije o skandalu Partigejt, u kojem je političar optužen da je namerno obmanuo parlament o onome što je i sam znao.

To što je pod kontrolom komisije izgleda nije sprečilo bivšeg britanskog premijera da pronađe novi smeštaj. Prema izveštajima koji kruže internetom, Džonson je u procesu kupovine vile stare 400 godina, za koju se priča da će dodati svom imovinskom portfoliju za 3,8 miliona funti (oko 4,3 miliona evra).

Istorijska dvorska kuća koja datira iz 1605. godine nalazi se u Oksfordširu. Na istom mestu, u stvari, veruje se da je kralj Stefan izgradio zamak 1150. Prema agenciji za nekretnine The Countrx House Department, za prodaju su se „očekivale ponude veće od 4 miliona funti“.

Brightwell Manor, zvanično je navedena kao zgrada na listi II stepena, a evidencija kuće navodi je kao najvišu u oblasti u to vreme.

Prema agentu za nekretnine Endrjuu Raselu, „u to vreme gradnja kuće koja je bila viša od lokalne crkve nije bio dobar potez. Da bi rešila problem, porodica koja je kupila imanje je crkvi dodala toranj od crvene cigle kako bi crkva dostigla visinu vile“.

Brightwell Manor predstavlja dva različita glavna perioda arhitekture. Srce kuće (za koju se veruje da datira iz 1605. godine) sa sobama koje su danas dnevna soba, porodična soba i glavna spavaća soba sa hrastovim podovima, je najstariji deo imanja.

Prvobitno imanje obuhvatalo je veliko obradivo zemljište i druga imanja (prodata 1914. godine), otuda i veliko zvono na zadnjem delu kuće za koje se veruje da je pozivalo radnike sa polja.

Krajem 18. veka dodata je atraktivna fasada. Kuhinja je izgrađena 1950-ih, u skladu sa karakterom kuće. Od mnogih vlasnika tokom vekova, možda je najznačajniji bio Vilijam Indže, dekan katedrale Svetog Pavla i vitez komandant Viktorijanskog reda. Bio je plodan pisac i koristio je porodičnu sobu kao svoju kancelariju za pisanje. Sadašnji vlasnici su kuću kupili od njegove porodice 1971. godine.

Istorijska vila se nalazi na glavnoj parceli od oko 5 ari, sa glavnom kućom koja zauzima 755 kvadratnih metara i jednosobnom kolibom od 111 kvadratnih metara. Glavna kuća ima šest luksuznih soba od kojih svaka zadržava šarm prošlosti.

Imanje je okruženo ograđenim vrtom, velikim jezerom i mnogim voćnjacima. Pored vikendice se nalazi teniski teren, dve štale, spoljna ostava i dupla garaža. Baš kao i eksterijer, unutrašnjost imanja odiše šarmom perioda. Od visokog plafona, otvorenih kamina, velikih prozora, drvenih obloga, kitnjastih detalja, čini se da je vreme stalo u prostoru.

Možda će njen novi vlasnik, ako se ispostavi da je to Boris Džonson, vili dati novi izgled.  

Luxury Experience