Bil Gejts širi svoju imperiju novim zamkom od 60 miliona dolara

Bil Gejts je kupio istorijski italijanski dvorac za 60 miliona dolara i želi da ga pretvori u hotel Four Seasons…

Međutim, gradonačelnik tog grada je odlučan da se srednjovekovni dvorac koristi isključivo kao stambeni objekat.

Suosnivač Microsofta, Bil Gejts, često nazivan nekrunisanim kraljem planete Zemlje, konačno je stekao dvorac za sebe. Ovaj milijarder iz sveta tehnologije kupio je Castello di San Giorgio, istorijski dvorac u slikovitom Portofinu u Italiji, za 60 miliona dolara. Ovaj 67-godišnji tajkun izvršio je kupovinu preko svoje kompanije Four Seasons, a trenutno je najprestižnija imovina sela podeljena na 12 mini-stanova.

Činjenica da je četvrti najbogatiji čovek na svetu, sa neto vrednošću od 122 milijarde dolara, stekao evropsku nekretninu preko svoje kompanije sugeriše da bi ovaj arhitektonski dragulj uskoro mogao postati luksuzni hotel, sa izvanrednim pogledom, bez obzira na ekološka ograničenja. Castello di San Giorgio prostire se na 1,200 kvadratnih metara i ima privatni lift koji goste direktno dovodi do slikovitih plaža oko luke Portofino.

Sastoji se od 12 spavaćih soba i 12 kupatila i idealno je pozicioniran u srcu Portofina, pružajući poglede na zaliv i otvoreno more. Istaknute ličnosti poput sestre Đorđa Armanija, Rozane, i porodice Loro Piana ranije su boravile u istorijskom dvorcu, koji je bio u vlasništvu nemačkog barona von Muma. Sa ovom akvizicijom od 60 miliona dolara, Gejts sada ima istaknute figure poput Bernarda Arnoa i Natalije Grosvenor, vojvotkinje od Vestminstera, kao svoje susede na Ligurskoj rivijeri.

Nema mesta ili dozvole za hotel Four Seasons:

Nema potvrde o tome šta Gejts planira da uradi sa imanjem, koje je nekada korišćeno za vojnu odbranu za vreme Rimskog carstva. Međutim, gradonačelnik je razjasnio ograničenja s kojima se suočava ovaj milijarder. Mateo Viakava izrazio je uzbuđenje zbog ideje da Bil Gejts postane njegov sugrađanin, napominjući: "Ako ljudi ovakvog kalibra investiraju u našu teritoriju, mogu samo biti zadovoljan." Ali takođe je naglasio da opštinske regulative određuju nekretninu isključivo za stambenu upotrebu, čineći konverziju dvorca u hotel nemogućom.

"Po mom mišljenju, ako je Bil Gejts zaista izvršio kupovinu, uradio je to da bi je uspostavio kao svoju privatnu rezidenciju u Liguriji", podelio je Viakava sa Corriere Della Sera. Ako je Gejtsova namera sa dvorcem Portofino bila da ga transformiše u još jednu filijalu hotela sa šest zvezdica Four Seasons, tada bi navigacija kroz regulative bila kompleksan posao. Samo ulaganje od 60 miliona dolara neće biti dovoljno da se ostvari luksuzni hotel.

Bil Gejts je kupio kontrolni udeo u Four Seasons Hotels za 2,2 milijarde dolara

U septembru 2021. godine, Cascade Investment LLC Bila Gejtsa kupio je otprilike polovinu udela saudijskog princa Alvalid bin Talala u Four Seasons Hotels and Resorts. Princ Alvalid zadržao je svoj preostali udeo od 23,75% preko svoje investicione kompanije, Kingdom Holding Co. U to vreme, luksuzni lanac Four Seasons imao je 121 hotel i odmaralište i 46 stambenih objekata i imao je više od 50 projekata u toku.

Luxury Experience