Bernar Arno kupio imanje Leonarda da Vinčija u Milanu

Bernar Arno, predsednik i izvršni direktor LVMH kompanije, nedavno se popeo na prvo mesto na listi najbogatijih ljudi na svetu, dok je Elon Mask pao na drugu poziciju.

Francuski biznismen, poznat po svojim šahovskim potezima i pametnim manevrima, čini se da je nedavno dodao jednu od važnih istorijskih zgrada u Milanu u svoj portfolio nekretnina.

Reč je o Casa degli Atellani, znamenitosti iz 15. veka na Corso Magenta u italijanskom gradu. Poslednje imanje Bernara Arnoa poznatije je kao La Vinja di Leonardo, vinograd i nekadašnja rezidencija Leonarda da Vinčija.

Cena koju je Arno morao da plati da bi kupio imanje od porodica Kodi i Portalupi nije otkrivena, ali insajderi opisuju tu sumu kao „kolosalnu“, jer je pored njenog značaja, rezidencija iz 1490. godine puna čuvenih remek-dela i drugih predmeta umetnika. Vila iz 15. veka krije zeleno dvorište koje je dom Da Vinčijevog vinograda, jedinog postojećeg vinskog imanja u centru metropole.

Imanje je poklonio Ludoviko "Il Moro", vojvoda od Milana, Da Vinčiju 1498. godine dok je bio u gradu da naslika svoje remek-delo "Tajna večera". Milansku rezidenciju je 1919. godine preuzeo senator i biznismen Etore Kodi, čiji je zet, arhitekta Pjero Portalupi, obnovio imanje. Zapušten i oštećen, vinograd od 16 redova ili otprilike dva hektara, pažljivo je obnovljen 2014. godine i konačno predstavljen javnosti tokom Međunarodnog sajma 2015. održanog u Milanu.

Od ponovnog otvaranja, ova znamenitost je dočekala posetioce i turiste i ima šest stanova za iznajmljivanje. Takođe, u rezidenciji su održani brojni privatni događaji, uključujući modne revije i prezentacije, kao i koktel prijeme.

Arno, čija se neto vrednost procenjuje na 181,8 milijardi dolara, prema Forbsu, je među najbogatijim ljudima na svetu, često se takmiči za prvo mesto sa preduzetnicima kao što su Elon Mask i Džef Bezos.

Pored toga što kontroliše modne brendove kao što su Dior, Louis Vuitton i Givenchy, između ostalih, LVMH poseduje 26 kompanija u kategoriji vina i žestokih pića, uključujući Ruinart, Dom Perignon, Moet & Chandon i Veuve Clicquot. Takođe ima odeljenje za ugostiteljstvo, koje uključuje luksuzne brendove kao što su Cheval Blanc i Belmond.

Luxury Experience