Austrijski zamak u kome je Mocart komponovao svoje poslednje delo ide na aukciju

Tvrđava od 50 soba, poznata kao Schloss Stuppach, sadrži tamnicu, kapelu „Rekvijem“, bioskop i još mnogo toga...

Nekada utočište Volfganga Amadeusa Mocarta, Napoleona Bonaparte i mnogih drugih istorijskih ličnosti, 900 godina star zamak u Austriji, ide na aukciju.

Imanje, poznato kao Schloss Stuppach i često nazivano „Mocartov poslednji zamak“, ide pod čekić sledećeg meseca na aukciji koju organizuje Sotheby’s. Očekuje se da će zamak sa bogatom istorijom biti prodat po ceni između 4,3 i 10,9 miliona dolara.

„Dvorac, poznata znamenitost u ovoj oblasti, istorijski je dragulj i stalni izvor kulture i umetnosti“, navodi se u saopštenju. Prvobitno sagrađena 1130. godine, rezidencija se smatra jednom od retkih u Austriji koja je ostala u privatnim rukama. Tokom svog života, veličanstveno prebivalište je bilo domaćin impresivnoj listi važnih posetilaca, uključujući Napoleona, Franca Šuberta, princezu Izabelu Parmsku i cara Franca fon Lotringena. Imanje je takođe bilo dom grofa Franca Antona Valsega, koji je angažovao Mocarta da napiše svoje poslednje delo, „Rekvijem u d-molu“. Partitura je trebalo da bude odavanje počasti grofovoj pokojnoj ženi, grofici Ani fon Valseg, koja je preminula u zamku na Dan zaljubljenih 1791. Nažalost, Mocart je umro iste godine u 35. godini pre nego što je završio delo. Rekvijem je završio Franc Ksavijer Sismajer i dostavio ga grofu Francu fon Valcegu.

Vila sa 50 soba proširena je u 15. i 17. veku, a danas se prostire na ogromnih 2700 kvadratnih metara raspoređenih na četiri sprata. Ima četiri spavaće sobe i osam kupatila. Unutra se nalaze mnoge vrste dizajnerskih karakteristika koje se očekuju u 900 godina starom zamku. Enterijerom dominiraju složeni, zanatski radovi, kitnjasti kristalni lusteri, brojni kamini na drva i drevni podovi. Ostale karakteristike uključuju bioskop, biblioteku, kapelu „Rekvijem“ i tamnicu.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience