Savremena klasična vila u Saudijskoj Arabiji

Ova neverovatna vila koju je dizajnirala Amal Kamber, vlasnica Atria Design studija, nalazi se u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Rijad je grad poznat po ogromnim neboderima, jakim peščanim olujama i visokim temperaturama, zbog činjenice da se nalazi veoma blizu pustinje. Kada je Amal projektovala ovu kuću, sve ove aspekte je uzela u obzir, tako da je udobnost bila važan aspekt koji nikada nije izostao, zbog čega je ova kuća izgrađena od kamena i ukrašena prelepim materijalima poput mermera koji je otporan na visoke temperature.

U Saudijskoj Arabiji, zajednica više klase veoma ceni svoju kulturu i izražava je u luksuzu, ekscentričnosti i pozlati. Kako ova kuća ne može biti izuzetak, njena lepota se ne ogleda samo u njenoj veličini, već i u visokim plafonima, veličanstvenom ulazu, zlatnim završnim obradama, šarama na zidovima i luksuznom nameštaju koji je korišćen. Ovim projektom, Amal namerava da prenese poruku da se „u svetu dizajna često suočavamo sa naizgled nemogućim izazovima, ali uvek pokušavamo da nađemo način da to uspe i da je to beskrajan proces učenja koji nikada ne prestaje“.

Amal Kamber, kreativna dizajnerka puna neuobičajenih i modernih ideja voli da dizajnira elegantne i funkcionalne prostore, uvek pokušavajući da u svim svojim projektima nadmaši očekivanja svojih klijenata. Kada osmišljava dizajn, ona zamišlja sebe kako živi u tom prostoru, kako bi joj pomoglo da stvori lepe, ali praktične enterijere. Osnova njenih dizajna je funkcionalnost, estetika i kreativnost, uz uticaj evropske i mediteranske palete boja. Ona se ne ograničava na sopstveni stil i ukus i uvek je spremna za nove i uzbudljive ideje.

Ovaj projekat je osmislila crpeći inspiraciju iz svog velikog iskustva, putovanja i divljenja kulturnoj arhitekturi i dizajnu. Zatim je oplemenila ideje u jednostavniji vizuelni format dok nije došla do konačnog izgleda, mediteranske kuće sa fuzijom moderne i andaluzijske arhitekture. „Želela sam da povežem prošlost sa sadašnjošću oživljavajući vintage estetiku i dodajući joj moderne dodire. Tražila sam ravnotežu između kulturnog uticaja i potreba kupaca. Kao i kod mnogih mojih dizajna, kreirala sam enterijer sa poboljšanom produktivnošću životnog stila i dobrobit klijenta. Bila sam inspirisana svetom oko sebe, istraživanjem univerzuma autentičnih mesta, slušanjem i istraživanjem. Sve ovo je pomoglo u oblikovanju jedinstvenog stila mojih dizajna,“ rekla je Amal Kamber.

Kada uđete u kuću, naći ćete veličanstven ulaz, sa brojnim prelepim arhitektonskim karakteristikama, prelepim mermernim podom i duplim stepenicama koje oduzimaju dah i koje vode do spavaćih soba. Ulaz je okružen vitražima koji ceo prostor ispunjavaju prirodnom svetlošću, zbog čega pozlata na ogradama sija još jače. Čim uđete u srce predsoblja, prirodna svetlost ulazi kroz ulazna vrata i rešetkaste drvene prozore stvarajući privlačan i svetao ulaz tokom dana.

Luster Hera Round je krunski dragulj ovog ulaza koji će svakom posetiocu privući pažnju. Inspirisan grčkom boginjom, majkom prirode i oličenjem časti i materinstva, Hera predstavlja procvat novog zlatnog doba punog života i inspirativne lepote. Definisan snažnim, emocionalnim putevima punim zamršenih detalja, ovaj mitološki entitet je magična inspiracija iza ovog raskošnog lustera. Oblikovan tako da podseća na karakteristike i izgled okrugle zlatne grane, sa dva različita nivoa sa svetiljkama koje vise sa okruglog okvira. Ručno izrađen od livenog mesinga, ovaj luster ima organski oblik i zamršene savremene detalje kako bi stvorio podesivi raspored u harmoničnu celinu.

Trpezarija je na desnoj strani ulaza, prostorija koja je uprkos neutralnim bojama na zidovima i podu u kontrastu sa smelim tamnocrvenim i zlatnim stolicama za ručavanje Kerr i Patterson, kompanije Essential Home. Tu je i trpezarijski sto Heritage brenda Boca do Lobo sa prelepim ručno oslikanim nogarama u istom tonu kao i stolice.

Pošto glamur nije mogao izostati i prostorija je prostrana, dodata je jednostavna komoda od sjajnog mesinga sa ogledalom kako bi se otvorio prostor i reflektovala zidna obloga sa druge strane. Kada je reč o dekoru, izabran je minimalistički stil, iz tog razloga postoji samo nekoliko biljaka koje odgovaraju stolicama i donjoj strani stola, koje daju prirodan osećaj enterijeru.

Formalna dnevna soba napravljena je sa svrhom da dočekuje goste. Raspored sedenja podstiče prisan razgovor, a izabrane su dve velike Marco fotelje brenda Essential Home u pratnji fantastične Sherman sofe kompanije Mid Century Club.

Tu je i privatnija dnevna soba koja je namanjena za druženje sa najbližim ljudima i ima andaluzijski i moderniji stil, kao što su umeci, zidovi dvostruke visine i neki rustični keramički dodaci. Soba se zagreva pomoću elegantnog kamina okruženog udobnim sofama iz kolekcije Sarsen kompanije Covet House, u pratnji stočića za kafu Dovedale koji ima različite rezbarene drvene nogare donoseći dodire prirode koji dopunjuju teksturirane zidove. U ovoj prostoriji nalazi se i predivan zid sa drvenim pločama koje su prekrivene mediteranskim uzorkom. Pošto je kultura sačinjena od istorije, korišćena je kultna lampa Coltrane kompanije DelightFULL kako bi se prostoriji dao prefinjen izgled.

Kuhinja je dizajnirana na osnovu funkcionalnosti i ukusa klijenta. Odabrane su  crna i bela, tako da vidimo kontrast belih ormara sa crnim kvarcnim pločama. Pored toga, zeleni dodaci donose malo života u kuhinju. Tu je i prostor za doručak sa velikim staklenim vratima koja omogućavaju prirodno osvetljenje, dok je luster Cosmo DelightFULL, postavljen iznad trpezarijskog stola sa staklenom pločom i crnom mermernom bazom koja mu daje luksuzan izgled.

Enterijer glavne spavaće sobe se izdvaja od ostatka doma. Zeleni dekor daje osećaj povezanosti sa prirodom, ostavljajući osećaj mira i spokoja. U sobi se nalazi Zelda krevet i fotelja, a njihov zeleni ton i zaobljeni oblici se lepo kombinuju sa zemljanom paletom tonova koji dominiraju u spavaćoj sobi.

Za razliku od spavaće sobe, glavno kupatilo je topliji prostor zbog ogromnog prisustva zlatnih karakteristika u njemu. Sa neverovatnom kadom koja zauzima centralno mesto, ne možete a da ne budete opčinjeni zadivljujućom aurom ove prostorije.

Da biste se osećali inspirisano dok se pripremite za svoj dan, Zsa Zsa stolica od pliša u zelenoj nijansi sa zlatnim akcentima kompanije Essential Home se nalazi ispred predivnog garderobera.

Ne postoji kutak u ovoj predivnoj vili koji je prepušten slučaju, sve je pažljivo osmišljeno i dizajnirano da se osećate udobno, prijatno i u potpunosti uživate u luksuzu.

Luxury Experience