Colle Allegro – projekat koji oživljava staru lepotu Italije

Colle Allegro predstavlja projekat ‘novog toskanskog načina života’, koji je inspirisan stilom koji je Gori porodica želela da podari ovoj lokaciji…

Cilj samog projekta bio je vraćanje starinskog stila prostoru, koji je sada okarakterisan ruralnom genezom i nažalost propada. Kao rad avangardnih majstora, koji ne žele da budu ograničeni jednostavnim oporavkom prostora i njegove arhitekture, ovaj projekat je osmišljen kao slika na platnu sa trodimenzionalnim aspektima, koja je spremna za dijalog sa prošlošću.

Glavni fokus projekta jeste Villa, koja nudi pet kompletno nezavisnih, luksuznih satova sa istim rasporedom prostorija, pogledom sa obe strane poseda, loft afmosferom i tri zajednička prostora koji su namenjeni druženju, gostoljubivosti i zabavi.

Svi stanovi imaju ulaz iz zajedničkih prostora smešten u centralnom delu građevine, dok se okolnim prostorima može lako pristupiti uz pomoć dva povezana stepeništa – jedno je skoro izrezbareno, a povezuje prizemlje i prvi sprat, dok drugo povezuje prvi i treći sprat. Oba stepeništa smeštena su sa prednje i zadnje strane građevine, dok su stambene jedince inspirisane Wabi-Sabi vizijom, kao omaž nesavršenosti privremenih i nedovršenih stvari i lepoti neobičnog. Svaka jedinica okarakterisana je starinskim drvenim podovima i kasetiranim plafonima koje je kreirao Umbrian Master, na osnovu onoga što je već prisutno i evocira na prošlost.

Ova intervencija okreće se oko oporavljanja podzemnog prolaza koji je istorijski korišćen kao put za beg, verovatno zbog rata. Prolaz ima pristup jednoj od rezidencija, koja samim tim ima privilegovani ulaz elegantnoj bašti ispred vile, okarakterisanoj ogromnim stablima, kao što je sekvoja, koju retko možete videti na ovim prostorima.

Najvažnija stvar vezana za proces renovacije jeste obnova porodične kapele, smeštene unutar geometrije stanova. U kapeli se nalaze brojne reference porodicama koje su živele u ovoj rezidenciji, kao i brojne freske iz devetnaestog veka.

Podeljena baštom u italijanskom stilu, ali povezana sa vilom stazom od 15 metara, u brdu je smeštena dvospratna savremena arhitektura. Samo jedan sprat je delimično iznad zemlje, što je rezultat uklanjanja značajnog dela brda, a zatim je usaglašen kroz baštenski krov od 1200 m2 na kome su predviđena autohtona stabla. Nova zgrada stvoriće jedinstveni prostor - unutra možemo pronaći SPA od 500 kvadratnih metara, 4 apartmana za goste i zimsku baštu koja je povezana sa podzemnim parkingom za 20 vozila.

Novi spa je veličine 500 kvadratnih metara i nastao je kao proslava susreta veličanstvenosti kamena i tečnosti vode. Spa će biti prostor u potpunosti zasnovan na brizi i dobrobiti osobe sa 10 stanica: hromoterapijski tuš i parne kupke, prostor za opuštanje, tursko kupatilo, hidromasažna kada, sauna, bazen, Kneipp staza, slana soba i soba za masažu. Hidromasažno područje će biti centar projekta i deo je petlje na zemlji koja je sadržala rezervoare za sakupljanje kišnice.

U pogledu pejzaža, glavna svrha bila je održavanje svih postojećih biljnih vrsta. Cvetne biljke i one bez cvetova, uz žive ograde različitih vrsta tipičnih za italijanske bašte uključeni su u projekat u područjima gde bi travnjak imao poteškoća u rastu.

Krovni vrt je dizajniran da pokrije spa centar i dve zimske bašte za ekskluzivnu upotrebu vlasnika i gostiju apartmana. Dva vrta su raspoređena na dva različita nivoa i imaju mikroklimu koja omogućava život egzotičnim biljnim vrstama. U ovaj prostor su uključeni komercijalni elementi kao i područja posvećena meditaciji.

Što se tiče noćnog života parka, osmišljen je koncept osvetljenja sa direktnim, indirektnim, refraktivnim i emocionalnim izvorima svetlosti. Direktni izvori svetlosti sa ograničenim intenzitetom imaju tendenciju da osvetljavaju površine poda bez zaslepljivanja posetilaca, dok su indirektni spektakularni i imaju tendenciju da osvetljavaju objekte, poput drveta ili skulpture od tla prema gore. Refraktivni izvori svetlosti igraju se vodom, stvarajući magičnu atmosferu, a emocionalna svetla poigravaju se granama drveća.