Zaha Hadid Architects gradi plutajući muzej naučne fantastike u Kini

Muzej naučne fantastike trenutno gradi poznata arhitektonska firma Zaha Hadid Archtects u gradu Čengdu u Kini.

Futuristička konstrukcija zauzimaće površinu od 59.000 kvadratnih metara i očekuje se da će biti završena do kraja godine. Kao što su kineski mostovi postali merilo za zavisnike o adrenalinu, tako su i njeni izuzetni muzeji magnet za svetske putnike. Nova takva konstrukcija dodaje se portfoliju zemlje, ali sa malo drugačijom orijentacijom od svih ostalih muzeja.

Muzej naučne fantastike koji trenutno grade renomirane arhitekte Zaha Hadid u Čengduu biće ne samo kulturni dragulj, već i jedinstven primer moderne arhitekture.

Novi muzej biće izgrađen na jezeru Jingrong u Novom gradu nauke Čengduu. Očekuje se da će senzacionalna kulturna destinacija biti završena do kraja ove godine i otvoriti svoja vrata za javnost. Na tom mestu biće održana 81. Svetska konvencija o naučnoj fantastici (Worldcon) i dodela književnih nagrada naučne fantastike Hugo Awards 2023.

Lokacija izabrana za novi muzej nije izabrana slučajno. Grad Čengdu je centar za pisce naučne fantastike u Kini, što ga čini idealnom destinacijom za ljubitelje žanra.

Zgrada muzeja na više nivoa imaće stanice metroa direktno u srcu, dok je planirano da bude okružena kompleksom pešačkih staza koje će voditi do centra grada i zauzvrat povezivati sa brojnim unutrašnjim i otvorenim trgovima. Muzej površine 59.000 m2 funkcionisaće takođe kao izložbeni centar, gde će se održavati konferencije, događaji, pozorišne predstave i impresivne izložbe. Takođe će imati impozantan centralni atrijum sa prirodnim osvetljenjem i veličanstvenim pogledom na planinu Ksiling.

Arhitektonska firma Zaha Hadid Archtects koristila je analizu digitalnog modela koja uzima u obzir kompoziciju, uslove lokacije, izloženost suncu i strukturu. Zgrada je prirodno dizajnirana imajući na umu održivost. Snabdevaće se energijom iz fotonaponskih sistema koji su integrisani u kupolu, dok će imati prirodni hibridni sistem ventilacije.

Za više informacija i tehničke specifikacije novog Muzeja naučne fantastike u Čengduu, možete posetiti sajt Zaha Hadid Archtects.

Luxury Experience