Najlepši muzej na svetu otvoren je u Dubaiju

Muzej u Dubaiju posvećen budućnosti, koji je vladar emirata nazvao "najlepšom zgradom na svetu", zvanično je otvorio svoja vrata.

Muzej budućnosti izgrađen je u Dubaiju za međunarodnu izložbu Expo 2020 Dubai. Nalazi se na spektakularnoj lokaciji u blizini najviše zgrade na svetu - nebodera Burdž Kalifa i predstavlja građevinu neobičnog oblika koja podseća na prsten. Dizajniran da bude "arhitektonska i kulturna ikona", muzej se sastoji od izduženog prstenastog oblika sa prazninom u sredini, smeštenim na travnatoj površini. Karakteristična forma navela je vladara Dubaija i potpredsednika UAE Mohameda bin Rašida Al Maktuma da izjavi da je muzej „najlepša zgrada na svetu“.

Fasada panela od nerđajućeg čelika je ugravirana citatima vladara emirata ispisanih arapskom kaligrafijom. Tri rečenice ispisane na zgradi kažu: „Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe dugo nakon što nas ne bude”; "Budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i izvedu. To nije nešto što čekate, već stvarate"; i "Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna iza evolucije i podmlađivanja nacija i naroda".

Na pet spratova postavljeni su eksponati posvećeni istraživanju svemira, kao i prototipi savremene tehnologije i digitalna izložba na temu amazonske prašume. Muzej ima i multifunkcionalnu salu za 1000 ljudi i salu za predavanja za 345 ljudi, kao i brojne laboratorijske prostore.

„Muzej budućnosti je 'živi muzej', koji se stalno prilagođava i metamorfozira jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i interaktivne promene njegovih eksponata i atrakcija", rekao je Mohamed Al Gergavi, predsednik fondacije Dubai Future.

Luxury Experience