Fasada nebodera ispunjena ljiljanima može zauvek promeniti horizont Njujorka

Toranj vredan 350 miliona dolara biće „obmotan“ raznobojnim ljiljanima, radije nego čelikom ili staklom...

Da li umirujući prizori cveća odgovaraju modernom betonskom svetu? Zahvaljujući izvanrednoj viziji američke firme Studio Vural, moć cveća neće biti ograničena na bašte, već će krasiti visoki neboder u Njujorku vredan 350 miliona dolara. Cvet koji će krasiti fasadu nebodera je ljiljan, pa je toranj od 41 sprat koji je predložen za izgradnju u Briant Parku u centru Menhetna dobio ime „Lilly“.

Obrisi Njujorka će uključivati šareni buket od 26.500 kvadratnih metara koji promoviše održivost i niskoenergetski dizajn. Zastakljena zgrada sa azijskim ljiljanima inspirisana je strmim poljima pirinča koja se nalaze u delovima Azije, „gde je svaki kvadratni metar plodnog tla važan“, rekao je Selim Vural, osnivač studija Vural iz Bruklina.

Kako bi cveće preživelo surovo vreme i nastavilo da cveta dizajner je objasnio da se sistem sadnje sastoji od laganih, betonskih kreveta koji su podržani čeličnim okvirom. Voda bi dolazila iz kišnice i vode iz grada ako je to potrebno. Štaviše, neboder je opremljen vratima na svakih deset spratova za odvažne pejzažiste koji će se baviti vertikalnom baštom koristeći merdevine i sigurnosne pojaseve. Pejzažisti se takođe mogu osloniti na dronove da pažljivo provere uslove ljiljana pre nego što ih neguju na neverovatnim visinama.

Prema Selimu Vuralu, „azijski ljiljani su dovoljno otporni da prežive zimu, a uz obezbeđene prave uslove, ljiljani će cvetati.” Ne samo da cveće nudi prelepu prirodnu estetiku, već cvetne gredice takođe nude prirodnu izolaciju i apsorpciju ugljenika, što je od velikog značaja za ovakvu metropolu. 

Neboder mešovite namene će se sastojati od 18 stambenih spratova i 23 komercijalna sprata.