Vodič za kupovinu satova

Više slika

Više slika

Vrhunski ručni časovnici pokazuju zanatsko i inženjersko savršenstvo časovničara, i svaki stil časovnika sadrži jedinstvenu kombinaciju materijala i tehnologije...

Vladajući osnovnim informacijama pre kupovine časovnika, pomoći će vam da donesete pravu odluku. Dozvolite nam da vam pomognemo u kupovini časovnika sa samopouzdanjem.

Materijali: Materijali kućišta: Proučite stil i trajnost materijala od koga je napravljeno kućište časovnika. Kako bi zaštitila mehanizam i brojčanik, većina kućišta je napravljena od metala. Nerđajući čelik je najpopularniji metal korišćen za visokokvalitetne časovnike. Ovaj metal je atraktivan i otporan je, kako na koroziju, tako i na patiniranje i dekoloraciju. Titanium dobija na popularnosti jer je isto toliko otporan kao i čelik, a znatno je lakši. Zlato postavlja kriterijum za stvarno luksuzne muške i ženske „čuvare vremena” (izraz koji časovnike uzdiže na nivo dragocenog nakita – prim. aut.). Časovničari ove modele kreiraju od 14k, 18k ili 22k žutog, belog ili roze zlata. U najdragocenijim varijantama, koristi se i platina.

Materijali narukvica: Narukvice časovnika postoje u mnogim materijalima i dva prepoznatljiva stila: metalna narukvica i kaiš. Metalne narukvice su u većini slučajeva sastavljene iz fleksibilno međusobno povezanih metalnih elemenata. Kaiš može biti kožni, tekstilni, najlonski, gumeni ili sintetički. Koža dodaje lepotu elegantnom dizajnu dnevnih i večernjih varijanti. Možete proširiti stilske mogućnosti kupovinem više različitih verzija narukvice za vaš časovnik.

Sportski časovnici: Sportski časovnici su dizajnirani za spoljne aktivnosti i uglavnom imaju gumeni ili najlonski kaiš, ili metalnu narukvicu od nerđajućeg čelika.

Luksuzni časovnici: Skupoceni zlatni časovnik predstavlja veliki izdatak, ali i dobru investiciju u stvaranje dragoceno nasledstvo koje će generacije ceniti. Predivni dragoceni satovi – nakit postoje I u srebru i platini, često ukrašeni dragim kamenjem. U poslednje vreme keramika je takođe postala veoma popularan materijal kod skupljih satova. Prednost je široka paleta boja I visoki sjaj.

Velike komplikacije: Posebnu kategoriju, ili, bolje rečeno, časovnike van kategorije, predstavljaju takozvane “Velike koplikacije – Grande Complication”. Ovde spadaju časovnici najpoznatijih manufaktura, koji imaju više funcija, kao što su mesečeve mene, večiti calendar, više vremenskih zona itd. Najskuplji, ovi Satovi su prava remek-dela časovničarske, uglavnom švajcarske, umetnosti. Njihova cena često premašuje sto hiljada evra. Ali, ovo je tema za sebe.

Mehanizam: Kako radi časovnik: "mehanizmom" se naziva unutrašnja mašinerija koja pokreće funkcije časovnika. Ovi mogu biti kvarcni, ručni ili automatski. Više detalja o časovničarskoj terminologiji ćete naći na časovničarski leksikon. Kvarcni mehanizam: Kvarcni mehanizmi rade na bateriju. U osnovi, kvarcni kristal svojim vibriranjem pokreće motor koji ustaljenim ritmom pokreće kazaljke. Prolazak električne struje kroz kvarc uzrokuje oscilacije od preko 32,000 vibracija u sekundi, što mehanizam čini izuzetno preciznim. Kvarcni mehanizmi su takođe veoma ekonomični za proizvođače, tako da su najpristupačniji kvalitetni časovnici iz ove kategorije. Swiss quartz kombinuje pokretanje šasije i rubina mehaničkog automatskog mehanizma čime formira najprecizniji i najtrajniji kvarcni mehanizam. U proseku, bateriju je potrebno promeniti svakih godinu ipo dana. Neki kvarcni časovnici imaju solarne, samoobnovljive baterije.

Mehanički ručni mehanizam: Ovi mehanizmi koriste oprugu (feder) koja mora ručno da se navija preko krunice koja se nalazi na kućištu. Opruga se polako opušta i oslobađa energiju koja pokreće funkcije časovnika. Kupci koji posebno cene umetnost talentovanih časovničara biraju ove dragocene časovnike zbog njihovih ingenioznih rešenja i sklopova. Dobri mehanički satovi mogu trajati generacijama.

Automatski mehanizam: Automatski časovnici hvataju energiju koju proizvode pokreti ruke nosioca časovnika i koriste je za navijanje opruge. Tako, vlasnik ne mora svakog dana ručno da navija časovnik. Ipak, savetuje se da se časovnik ručno navije svake dve nedelje, ili da se koristi specijalna mašina za navijanje. Takođe, jednom mesečno treba podesiti vreme, jer mehanički mehanizmi (ručni i automatski) mogu da žure ili kasne po nekoliko minuta mesečno, u zavisnosti od raznih faktora (temperatura, učestalost pokreta ruke, pa čak i karakter vlasnika).

Veličina: Veličina kućišta: Veličina kućišta je važan stilski faktor. U proseku, muški časovnici imaju promer od 35 milimetara. Ženski časovnici imaju promer od 34 milimetara, ili manji. Debljina sata se meri između dna kućišta i vrha stakla. Dužina kaiša: Narukvica se meri od kopče do poslednje rupe, ili od kopče do kopče. Uopšteno, kaiš je dugačak od 19.1 – 21.6 cm za muške I od 16.5 – 19.1 cm za ženske časovnike. Proverite sve mere u opisu časovnika. Metalne narukvice generalno imaju mogućnost posešavanja dužine. Metalne narukvice moraju biti nešto šire od kaiševa i dopuštati slobodnu rotaciju oko ruke.

Saveti: Baš kao što se nakit i odeća biraju za razne prilike, tako je i za časovnike. Počnite dan sa klasičnom čeličnom narukvicom za posao i svakodnevnu upotrebu, a zatim upotpunite kolekciju kožnim kaišem za veče. Luksuzni šik časovnik se razlikuje po materijalima; za jednostavnu eleganciju izaberite sjajnu narukvicu sa belim ili crnim brojčanikom. Ukoliko želite malo više glamura, potražite brojčanik od sedefa ili sa dragim kamenjem.

Zaštitite vaš časovnik čuvajući ga u specijalnim kutijama. Slične kovčezima za nakit, ove kutije za časovnike su napravljene od finog drveta i kože koje izgledaju veoma impresivno. Postavljena unutrašnjost sadrži nekoliko ležišta, što štiti časovnike od ogrebotina. Mnoge od najboljih kutija uključuju električne aparate za automatsko navijanje. Stalna, polagana rotacija održava vaš automatski mehanizam u stalnom pokretu i nakon dužeg nenošenja.

Izvor: E-dućan

Luxury Experience