Unikatni Rolex model od 40.000 dolara

Craft & Tailored nude Rolex GMT Master iz 1981.godine, sa interesantnim tropskim brojčanikom, nazvanim Hot Lava…

Kolekcionari vintage satova nekada su izbegavali tačkastu patina na brojčanicima. Preferenca za jednako distribuiranom patinom obično je bila bazirana na neistinitom verovanju da oblici koji nisu simetrični ometaju originalni dizajn. Pored toga, da kažemo sve jasno onako kako i jeste, tačke po brojčaniku ponekad mogu izgledati kao da sa njim nije sve u redu, te retko kada izgledaju lepo poput jednake patine.

Ipak, sve to se menja sa kolekcionarima današnjice, koji traže tragove starenja. S vremena na vreme, patina se razvije u horološkoj poeziji koja je sve, sem ravnomerna. To je posebno tačno kada patina uspe da, sasvim slučajno, dodatno akcentuje estetiku originalnog časovnika. Dileri vintage satova, Craft & Tailored sada nude jedan od tih modela – 1981 Rolex GMT Master, sa detaljima od žutog zlata i bazom braon boje. Model je dobio nadimak Hot Lava, što je još predmet diskusije.

Topli tonovi originalnog modela i njegova narukvica obezbedili su savršeni kontekst ovom jedinstvenom brojčaniku. Jednostavno možemo zamisliti da isti brojčanik sa čeličnim GMT Master modelom ne bi bio ovako privlačan. Rolex žuto zlato iz ove ere je topijih tonova, dok je pomalo izbedela braon baza od aluminijuma savršeni ram za ovaj brojčanik, za čije se stvaranje može “optužiti samo majka Priroda”.

Rolex GMT je lansiran 1954.godine, za novu klasu Pan Am interkontinentalnih pilona. GMT komplikacija dozvljavala im je da sa lakoćom prate vreme u dve vremenske zone, što je za njih svakako od krucijalnog značaja. Četvrta GMT kazaljka prati isto vreme kao i glavna, ali pravi jednu rotaciju tokom 24h.

Hot Lava model je primer Rolex modela koji je debitovao 1980.godine, a u prometu je bio sve do 1988. Kao takav, on u sebi sadrži Caliber 3075, koji uključuje brzo podešavanje datuma i što je važnije, daleko se lakše servisira od svojih prethodnika. Model o kom govorimo ima i safirni kristal, kao i specijalni mehanizam na bazi.

Njegova narukvica je prema tvrdnjama Craft & Tailored i dalje u dobrom stanju, a fotografije iz blizine nam otkrivaju da on ranije nije bilo poliran ili restauriran od strane stručnjaka. Bilo kako bilo, izgled ovog modela već sada budi veliku količinu pažnje u kolekcionarima. Njegova cena je 40.000 dolara, a uključuje i garanciju od godinu dana.