Redak ručni sat Patek Philippe koji pripada poslednjem kineskom caru odlazi na aukciju

Aukcijska kuća Phillips najavila je da će neverovatno redak ručni sat Patek Philippe koji je nekada bio u vlasništvu Aisin-Giro Pu Jia, poslednjeg kineskog cara, zajedno sa nekoliko drugih njegovih predmeta, biti na aukciji krajem 2023. u saradnji sa Bacs & Russo.

Ova neverovatna kolekcija artefakata biće izložena u Phillips Hong Kongu od 18. do 31. marta, nakon čega će uslediti međunarodna turneja u Njujorku, Singapuru, Londonu, Tajpeju i Ženevi. Sat cara Pu Jia jedan je od osam primeraka Patek Philippe reference 96 ikada napravljenih. Poslednji put jedan od njih bio je na aukciji 2002. godine kada ga je kupio Patek Philippe za svoj muzej za neverovatna 2 miliona dolara. S obzirom na istaknuto poreklo carskog Patek Philippe, mogao bi da postavi novi rekord na aukciji.

Rođen 1906. godine, Aisin Gioro Pu Ji je bio jedanaesti i poslednji monarh iz dinastije Ćing. On je krunisan za cara 1908. sa tri godine i morao je da se odrekne prestola 1912. tokom Kineske revolucije. Iako mu je bilo dozvoljeno da zadrži titulu i živeo je raskošno u palati, bio je primoran da napusti Kinu 1925. tokom državnog udara. Nakon što je proveo više od decenije kao vladar japanske marionetske države Mandžukuo, Pu Ji je zarobljen od strane sovjetske Crvene armije kada je napala Mandžuriju 1945. Tokom pet godina koje je proveo kao sovjetski zarobljenik, car je uspostavio blisko prijateljstvo sa svojim ruskim prevodiocem Georgijem Permjakovim. Pu Ji je dao Patek Philippe i nekoliko drugih predmeta Permjakovu pre nego što je vraćen u Republiku Kinu 1950. Ovi artefakti su ostali kod Permjakova i njegove porodice sve do pre nekoliko godina kada su prodati anonimnom evropskom kolekcionaru.

Timu Bacs & Russo trebalo je tri godine da istraži istoriju sata i njegovo poreklo. Ranije je bilo poznato samo sedam Patek Philippe referenci 96 sve dok sat koji je svež na tržištu nije otkriven kao osmi primerak što povećava njegovu retkost i vrednost. Sat je jedan od tri poznata primeraka koji imaju tačnu konfiguraciju brojčanika, koja uključuje emajliranu arapsku konfiguraciju „ruleta“. Ima platinasto kućište zajedno sa srebrnim brojčanikom, prstenom od ružičastog zlata i emajliranim satnim markerima.

S obzirom na njegovo poreklo i istorijsku važnost, skoro je nemoguće odrediti pretprodajnu procenu. Možda će ovaj sat oboriti rekord najskupljeg sata koji je ikada bio na aukciji.

Luxury Experience