Patek Philippe „pink-on-pink“ na aukciji sa procenom od 4,5 miliona dolara

Davne 1941. godine legendarni švajcarski časovničar je predstavio Ref. 1518, prvi svetski hronograf sa perpetualnim kalendarom koji se serijski proizvodi.

Ukupno je napravljeno 281 jedinica, ali se veruje da je samo 58 bilo u kućištu od ružičastog zlata — od kojih je jedan prodat za 1,5 miliona dolara prošle jeseni. Sada će se još ređi primerak željenog modela naći na aukciji.

„Pink-on-Pink” Ref. 1518 sa upečatljivim brojčanikom od ružičastog zlata u nijansi lososa predvodiće aukciju satova Sotheby’s u Njujorku 9. juna, a procenjuje se da će dostići između 2,5 i 4,5 miliona dolara. Do danas je bilo poznato da postoji samo 14 primeraka „Pink-on-Pink”, što je ovaj novootkriveni primerak učinilo 15. poznatom verzijom. Ovo je prvi put da se sat našao na aukciji od kada je prvi put prodat 1947.

2021. godine sličan Ref. 1518, koji je nekada bio u vlasništvu egipatskog kralja Faruka I, prodao je Sotheby’s za neverovatnih 9,6 miliona dolara, nadmašujući pretprodajne procene za više od četiri puta. Međutim, neverovatno visoka prodajna cena može se pripisati njegovom kraljevskom poreklu, netaknutom stanju i kompletnoj papirologiji.

Ovaj konkretan primerak je u posedu jednog vlasnika i to će biti prvi put da će sat promeniti vlasnika od kada je prvi put prodat 1947. godine, što ga čini još poželjnijim. Prema aukcijskoj kući, sat je 30 godina stajao netaknut u fioci.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi ovaj retki Patek Philippe mogao na kraju nadmašiti svoju procenu. Proizveden 1946. godine, sat ima klasičan potpis časovničara, koji je 1948. zamenjen kraćom verzijom. Veruje se da samo 7 satova od ružičastog zlata Ref. 1518 imaju klasični potpis. Pored toga, samo tri primerka sa originalnim potpisom imaju francuski kalendarski točak, uključujući i ovaj sat, dok je kućište ručno izradio Emil Višet.

„Iskopati ranije nepoznati, neotkriveni i starinski sat od jednog vlasnika u tako izvanrednom stanju je ostvarenje snova za kolekcionare vintage Patek Philippe, svojevrsni ’sveti gral’, da tako kažem“, rekao je izvršni direktor Sotheby’s aukcijske kuće, Džonaton Barford u izjavi.

Biće vrlo zanimljivo videti da li će sat na kraju doneti više od 5 miliona dolara.

Luxury Experience