Najbolji i najluksuzniji časovnici za muškarce

Moramo priznati da smo svi jedva čekali kraj 2020. i početak 2021.godine…

Prvi mesec je proleteo munjevitom brzinom, drugi se već bliži kraju, a svet je po svemu sudeći ostao na istom mestu. Pandemija korona virusa je i dalje prisutna, mere opreza su i dalje na snazi, dok brojni veliki brendovi daju sve od sebe kako bi nam svojim novitetima ulepšali makar nekoliko trenutaka u jednom danu. Upravo to je slučaj sa industrijom ručnih satova. Prvi mesec ove godine obeležilo je lansiranje brojnih noviteta, koji definitivno zaslužuju počasno mesto u vašim kolekcijama. Odabrali smo za vas devet apsolutno najboljih:

Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT Titanium

Octo Finissimo časovnik je zapažen zbog svog savremenog osmostranog dizajna, upotrebe nekonvencionalnih materijala i ultra-tankog profila, koji je postavio čak šest svetskih rekorda. U sebi, ovaj časovnik kombinuje avangardnu tehnologiju sa tradicionalnom švajcarskom ekspertizom.

Prošle godine, Bulgari brend predstavio je sportsku verziju modela, Octo Finissimi S u iteraciji od nerđajućeg čelika, sa ultra tankim automatskim mehanizmom i vodootpornošću do dubine od 100 metara, koju omogućava neznatno povećanje kućišta i dodavanje ušrafljene korone.

Ove godine, slavna italijanska kuća luksuza lansirala je tri nove verzije Octo Finissimo S, uključujući titanijumski model sa novim brojčanikom i teksturnim gumenim kaišem, sa titanijumskom kopčom. Časovnik prečnika 42 mm pokreće BVL 318, automatski hronograf u kombinaciji sa GMT ultra tankim kaliberom sa periferalnim rotorom i debljinom od 3.3 mm. Model dolazi sa peskiranim kućištem od titanijuma, crnim brojčanikom od opalina i transparentnom poleđinom kućišta.

Hublot Big Bang Tourbillon Automatic Orange Sapphire

Možemo slobodno reći da je novitet slavnog časovničarskog brenda okarakterisan kombinacijom ekspertize u obradi materijala i umetničkog prisutpa časovniku. Najnoviji model Hublot brenda kombinuje kreaciju koju prvog transparentnog narandžastog kućišta od safira sa novim turbijonskim mehanizmom.

Kako kažu iz slavnog brenda, narandžastu boju kreirali su kombinujući titanijum i hromijum sa safirom tokom proizvodnog procesa. Čitavo kućište i baza napravljeni su od ovog prozirnog materijala, dok je turbijon sa šezdeset sekundi dobio svoje mesto na poziciji 6 sati. Sivi 22-karatni zlatni mikro-rotor je dekorisan brušenjem, peskiranjem i tradicionalnim Hublot skeletonizovanjem. Slavni brend je rekonstruisao MHUB6035 automatski mehanizam kako bi mikro-rotor bio vidljiv sa strane brojčanika.

Osim toga, po prvi put skeletonizovani mehanizam sa rezervom energije u trajanju od 72 sata, finiširan je peskiranom platinom, a opremljen je sa tri safirna mosta.

Zenith Chronomaster Revival

Zenith je ponovo lansirao dva svoja najranija El Primero časovnika, uključujući A385 model sa tonneau kućištem, hronografom i braon gradijentnim brojčanikom. Originalni A385 zvanično je lansiran 1969.godine, a jedan od tri modela je u sebi skrivao tada novi El Primero, prvi automatski hronografski mehanizam visoke frekvencije. A385 model je takođe sadržao prvi “dimljeni” brojčanik u industriji.

Chronomaster Revival A385 je realna reprodukcija originalnog modela, koja predstavlja “obrnuti inžinjering”, kako kažu iz slavnog brenda. Koristeći originalne planove i nacrte, njegovo kućište od nerđajućeg čelika prečnika 37 mm, verno je prvobitno lansiranom modelu. Jedine razlike su zapravo upotreba safirnog umesto akrilnog stakla i otvorene poleđine kućišta, umesto zatvorene varijante kreirane od čelika.

A385 braon gradijentni brojčanik takođe je ponovo kreiran i gotovo se ne može razlikovati od originala, sa svojom crvenom hronografskom centralnom kazaljkom za sekunde i srebrnasto-belim hronografskim brojačima.

U skladu sa retro temom, Chronomaster Revival A385 je dostupan u dve opcije – prva sadrži čeličnu narukvicu, koja je moderni redizajn Gay Freres narukvica koje su postale obeležje ranih El Primero časovnika. Druga opcija dolazi sa braon kožnim kaišem.

De Bethune DB Kind of Two Tourbillon

Ovaj časovnik sa dva različita brojčanika vođen je tehničkim dizajnom novog mehanizma koji je razvio De Bethune brend. Mehanizam DB2579 sadrži titanijumsku balansnu oprugu sa insertima od belog zlata, silikonske opruge i ultra lagani turbijon od titanijuma, uz rezervu energije u trajanju od pet dana.

Prednja strana nam prikazuje uglađeni, savremeni dizajn brojčanika sa zaobiljenim formama, most u obliku deltoida i kombinaciju visoko poliranih i matiranih finiša, dok dolazi sa centralnim kazaljkama i turbijonom na poziciji šest sati. Sa druge strane se nalazi tradicionalniji brojčanik sa ručno obrađenim centralnim delom.

Kazaljke ostaju centralno pozicionirane, dok je sam brend prilikom kreiranja ovog modela prevazišao neverovatni izazov, koji na prvi pogled nije očigledan. Kućište se lako okreće sa jedne na drugu stranu, zahvaljujući sistemu plutajućih lugova koji se sastoje od 28 komponenti.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Wired

Kućište prečnika 44 mm kreirano od karbonskog stakla proizvodi se od više slojeva karbona i fiberglasa, spojenih zajedno upotrebom visoke temperature i snažnog pritiska, pre nego što se formira finalni oblik. Rezultat ovog procesa je matirani, nežno teksturni finiš. Baza ovog modela koristi isti proizvodni proces kao i kućište, ali je dodatno obogaćena električno plavim tonovima koji naglašavaju čuvenu oktagonalnu formu modela.

Časovnik pokreće Caliber GP03300-1058 automatski mehanizam, koji sadrži 419 komponenti i rezervu energije u trajanju od 46 sati.

Greubel Forsey Balancier Contemporain in 5N Red Gold

Sa svojim višestrukim komplikacijama i slojevitim arhitektonskim dizajnima brojčanika, Greubel Forsey časovnici su obično poprilično veliki. Pre dve godine, slavni brend je lansirao model prečnika 39.6 mm, koji je njihov najmanji ikada, sa materijalima, volumenima i finišima koje obično možemo videti na daleko većim časovnicima.

Ove godine, oni su ponovo kreirali isti model u verziji od 5N crvenog zlata, dodatno akcentovan trodimenzionalnim lugovima varijabilne geometrijke, koji stvaraju suptilne i elegantne obline. Ove proporcije akcentovane su kontrastnim finišima koji uključuju poliranu bazu i lugove, sa satenski brušenim kućištem i njegovom poleđinom. Iznad baze, kupolasti safrini kristal dodaje dubinu samom mehanizmu.

Na poziciji šest sati nalazi se balansna opruga sa prečnikom od 12.6 mm, koja je razvijena i konstruisana u Greubel Forsey ateljeu. Regulator je opremljen funkcijom zaustavljanja balansne opruge, koji se aktivira povlačenjem korone.

H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon

Ovaj časovnik kombinuje minutni repetoir sa letećim turbijonom smeštenim unutar kućišta prečnika 43 mm od titanijuma. Klizni vijak sa klizačem minutnog repetoira napravljen od Teflona ugrađen je u brojčanik kako bi se na taj način uštedeo već skromni prostor. Središnji deo kućišta je proširen kako bi u njega komotno stao mehanizam, dozvoljavajući dodavanje zvučne kutije takođe.

Turbijon ovog modela nalazi se na poziciji šest sati i može se videti iza skeletonizovanog mosta. On je konstruisan na kugličnom ležaju koji poboljšava njegovu preciznost i hronometriju. Minutni repetoir i turbijon su zaista vidljivi na električno plavom brojčaniku koji je dekorisan sunburst dezenom, prugastim logoom i obeleživačima.

Ručno navijajući HMC 903 kaliber dolazi sa rezervom energije u trajanju od 90 sati, dok je sam časovnik ograničen na 20 komada.

Laurent Ferrier Classic Origin Green

Časovničar, specijalizovan za tradicionalne, prefinjene i uglađene časovnike sa prepoznatljivim oblicima kućišta i dizajnom brojčanika, predstavio je novu interpretaciju svog najznamenitijeg modela.

Ovaj sat sa svojim klasičnim kućištem prečnika 40 mm nova je interpretacija 10-godišnjeg inauguralnog modela Classic Tourbillon Double Spiral. Međutim, u ovom slučaju je kućište napravljeno od lakog i izdržljivog titanijuma. Gradijentni opalni brojčanik je njegova najprepoznatljivija karakteristika, koja se kreće u nijansi od providne zelene boje u središtu do duboke šumske zelene boje u blizini periferije. Traka na kojoj su ispisani sati sive boje isprekidana je oštrim žutim brojevima. Sekundarni podbrojčanik sa žutim spoljnim krugom nalazi se iznad pozicije 6 sati. Kazaljke su napravljene od belog zlata, dok je časovnik takođe opremljen krunom u obliku kugle.

Classic Origin Green časovnik nudi se kao Serie Atelier ograničena edicija, sa samo 30 komada.

Urwerk UR-100V “T-Rex”

Najnovija iteracija Urwerk UR 100 kolekcije, T-Rex, dolazi sa dva veoma interesantna detalja – jedan od njih su satelitski sati, dok je drugi kreiran u formi teksture ojačanog bronzanog gornjeg sloja. Časovnik takođe u sebi skriva novi samonavijajući sistem.

Kućište ovog modela kreirano od bronze prolazi kroz tri tretmana, pri čemu prvi rezultira delikatnom patinom. Potom, on dobija “krljušt” po vrhu i sa strane, uz pomoć specijalne kompjuterske obrade. Finalni proces uključuje peskiranje i biohemijsko burniranje, koje časovniku podaruje zaista interesantnu boju.

Čuvena Urwerk satelitska indikacija sastoji se od tri “satelita”, pri čemu svaki od njih na sebi nosi četiri rotirajuća sata. Crveni indikator pokazuje minute na šezdesetominutnoj skali, dok tri ručice prikazuju tačan sat. osim toga, UR 12.02 automatski mehanizam uparen je sa uređajem koji se naziva Windfanger, a koji ograničava aktivnosti rotora, kako bi se sprečilo preterano navijanje i habanje. Na kraju, možemo reći da je časovnik konstruisan kao ograničeno izdanje od samo 22 komada.